Pages

Friday, March 24, 2017

MELT IN MOUTH MERINGUE KISSES


Cuma dua bahan aje digunakan untuk menghasilkan sicomel ini, gula dan putih telur mudah tapi kadang-kadang meragam juga dibuatnya tetapi dengan teknik yang betul insyallah. 

Antara perkara paling penting hendak dijaga ialah mangkok dan bekas pemukul telur, pastikan ianya bersih, saya selalu lumurkun dengan hirisan limau atau lemon untuk membuang kesan minyak. Kedua gula saya bakar dahulu supaya meringue yang siap tidak melekit....insyallah.









Melt in the mouth Meringue Kisses


    •   60 g  putih telur
    • 120 g 150g gula castor

    Cara-cara


    1. Bakar gula dalam oven selama 5 minit suhu 100 c
    2. Keluarkan dan sejukkan
    3. Whisk putih telur sampai soft peaks.
    4. Masukkan gula 1 sudu pada satu masa sampai habis.Whisk sampai stiff peaks.
    5. Warnakan mengikut citarasa masing-masing
    6. Isikan ke dlm piping bag .kalau nak etak nozzle pun tak pe.lagi cantik. Pipekan atas baking sheet.bakar pada suhu 100 celcius lebih kurang 1 jam
    Link yang hebata untuk membantu pemahaman step-by-step

      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      You Might Also Like These

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...