Monday, March 06, 2017

BAKWAN JAGUNG UDANG



Nama Inggerisnya Corn Fritters, nama Melayunya Cucur Jagung nama Indonesianya Bakwan Jagung, boleh dikatakan cucur ini "world" dan mempunyai banyak variasinya menggunakan bahan tempatan dan selera masing-masing Ini memang favourite saya, cukup mengenyangkan and can be addictive too. Sedap buat sarapan pagi atau minum petang dan tambah sedap dimakan bersama sos cili.



Bakwan Jagung Udang

  • 250 gram tepung 
  • 200 gram udang kupas, cincang
  • 1 biji telur ayam
  • 1 batang daun bawang, iris halus
  • 3 buah jagung manis kupas
  • 2 bawang besar dihiris halus
  • 1/2 carrot dihiris halus
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya
  • Minyak goreng secukupnya

  
Bumbu Halus :
  • 1 sdt lada putih serbuk
  •  3 ulas bawang putih
  • 1/2 sdt ketumbar



Cara membuat Resep Bakwan Jagung Udang :

  1. Sisir jagung, tumbuk kasar .
  2. Campur semua bahan dan bumbu halus termasuk jagung yang sudah ditumbuk, kecuali minyak Bancuh adunan adonan dengan air hingga rata dan licin (jangan terlalu cair atau terlalu pekat)
  3. Kemudian panaskan minyak goreng, lalu ambil adonan 1 sendok makan, terus goreng hingga matang dan berwarna kuning kecoklatan. Lakukan hingga adonan habis.
  4. Jika sudah matang angkat dan tiriskan.



RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...