Thursday, March 02, 2017

ROAST CHICKEN WITH COUSCOUS


Jika tidak pernah mendengarnya atau pertama kali mendengarnya couscous (sebutan kuskus) adalah


Couscous (IPA /kʊskʊs/ - Berber) atau biasanya dipanggil Maftoul di Yordania, Lebanon,Israel dan Palestina adalah makanan utama di negara-negara Maghreb, lebih populer di Aljazair,[1] Maroko, Tunisia, dan Libya. Makanan ini terbuat dari beras. Makanan ini lebih populer di Sahel, Perancis, Sisilia barat di provinsi Trapani di Italia, dan sebagian di Timur Tengah.


Di Amerika Serikat, Couscous merupakan makanan yang bertipe pasta. Couscous diproduksi berasal dari Semolina. Couscous dapat dimasak dengan banyak masakan lainnya seperti daging , kambing, sayuran, dan sebagainya sesuai selera. - Wikipedia

Macam nasi ia boleh di variasikan berbagai cara, boleh dimasak macam memasak nasi ataupun boleh dikukus. Jika yang biasa makan di IKEA couscous dihidangkan bersama Ayam Panggang. Untuk entry kali ini saya menyediakan resipi couscous mudah disajikan bersama ayam panggang






Roast Chicken Couscous

    • 2 cawan couscous
    • 2 1/2 cawan air
    • 1 cube ayam maggi
    • 2 ulas bawang putih dicincang
    • 1 biji bawang besar dihiris halus
    • 1 batang lobak didadu
    • 7-8 biji ceri tomato
    • sedikit jintan putih
    • segenggam daun ketumbar dihiris halus
    • 2 sudu besar tomato paste atau satu biji tomato dicincang halus
    • 3 sudu minyak zaitun untuk menumis
    • 1 sdt saffaron direndam dengan 3 sdb air


    Cara-cara

    Panaskan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih, bawang besar, dan jintan. Setelah naik bau, masukkan carrot, air, saffron dan kiub ayam.

    Setelah sup mendidih, rasakan masin sup. Tambahkan garam jika perlu. Masukkan couscous. Tutup api dan tutup periuk. Couscous akan masak dalam lebih kurang 3-5 minit.

    Selapas lebih kurang 5 minit, buka periuk dan kuis-kuiskan coucous dengan garpu. Masukkan daun ketumbar yg dihiris  dan ceri tomato

    Bolehlah dihidangkan dengan apa apa lauk kesukaan anda.Saya hidangkannya dengan ayam panggang
      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      You Might Also Like These

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...