Tuesday, August 04, 2015

TALAM PANDAN MINI


Saya ni boleh dikatakan peminat tegar kuih talam dan kuih-kuih Melayu, suka makan dan suka membuatnya tetapi kekadang tu stress bila terpaksa memakannya seorang kerana anak2 sekarang kurang berminat kuih-kuih ni. Tetapi alhamdulillah resipi ini dan cara ini sesuai untuk kita yang berminat membuat dan berminat memakannya.

Menalamnya mudah dan tak perlu kuatir menjadi atu tidak kerana dengan menggunakan acauan lompang proses mengukusnya menjadi lebih mudah dan paling best kita boleh kurangkan adunan pada 1/2 yang menghasilkan lebih kurang 10 biji dan tak perlu bimbang kuih ini terbuang, ngam-ngam buat minum petang seisi keluarga.

Talam Pandan Mini

Lapisan Bawah:
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 3 cawan santan cair( dari 1/2 biji kelapa )
  • 1 cawan air daun pandan
  • 1 sudu kecil pewarna hijau
  •  

Cara - cara:

1. Masukkan tepung gandum dan gula ke dalam bekas.
2. Tuangkan air daun pandan. Kacau rata.
3. Tuangkan santan cair. Kacau hingga sebati.
4. Tambahkan pewarna.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus dengan api sederhana selama 45 minit.

* Jika selepas masak, ada air bertakung atas kuih ni, buangkan air tu dulu sebelum dituang lapisan bahagian atas pula.

Lapisan atas:
  • 2 1/2 cawan santan pekat ( dari 1 biji kelapa )
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil garam

Cara  cara:
1. Masukkan tepung gandum dan garam ke dalam bekas.
2 Tuangkan santan pekat sedikit demi sedikit sehingga sebati.
3. Tuangkan atas lapisan bawah yang telah masak dan kukus lagi selama 15 minit.
4. Sejukkan sebelum dipotong.


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...