Saturday, January 05, 2013

DURIAN CREPES RECIPE II - 4 FLOUR


The season is cooling off and one thing interesting about this durian crepe is the variation of recipe used ...from one flour till seven flour. I had tried,1,3,4 and 5...so I need to record it down so the next time around I know which recipe to use. Honestly I don't really know how to compare the differences...it looks the same. For this recipe I added some Pandan Paste and I still maintain the whipped cream fillings



Bahan-bahan Adapted from  - http://hanamemories.blogspot.com/2012/11/durian-crepe.html


     t
  • 20 gm tepung gandum
  • 20 gm tepung ubi
  • 10 gm tepung jagung
  • 10 gm tepung kastard
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil minyak masak
  • 1 sudu besar gula halus
  • 40 ml susu cair
  • 150 ml air
  • kaler kuning lemon
  • perisa durian ~ pilihan
Cara-cara
  • Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk ,  sebatikan dan tapis
  • Lengserkan kuali dengan butter.
  • Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
  • Masak menggunakan api yang kecil
  • Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.
FILLING
  • 200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
  • Isi durian secukupnye.

Kata orang utara...demamnya sudah kebah...nampaknya begitulah...sudah tidak serancak dahulu....Semasa tengah mengamuk hari itu saya test 1, 3, 4....dan 5 jenis tepung..masuk yang 7 jenis saya angkat tangan..dah tak mempu nak try....lagi pula saya sendiri pun sudah naik confuse dan tidak tahu membezakan jenis-jenis tepung yang digunakan..bagi saya semua nampak sama aje....tetapi untuk tujuaan record saya masukkan juga dalam blog ni..takut resipi hilang...so yang ini saya gunakan 4 jenis tepung berperisa pandan dan intinya saya maintain whipped cream dan durian. resipi adaptasi dari blog - 
http://hanamemories.blogspot.com/2012/11/durian-crepe.html

Next Post - Flanky Cheddar Scones..




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...