Friday, January 18, 2013

MARBLED CHEESE CAKE / KEK KEJU MARBLED


Honestly this cheesecake will finish fast once you serve.The marble chocolate swirl on this cheese cake add flavour and made the cake stand out....Simply delicious

For The Base
200 g  digestive biscuits / 2oo g biskut digestive
500 g ground almond / 500 g serbuk badam
120 g butter melted / 120 g mentega dicairkan

The Filling
750 g cream cheese / 750 g krim keju
120 g caster sugar / 120 g gula caster
1 teaspoon vanilla extract/ 1  sdt esen vanilla
3 eggs / 3 biji telur
120 g white cooking chocolate  / 120 g cokolat masakan putih
30 g corn flour / 30 g tepung jagung
300 ml UHT whipped cream / 300 ml UHT krim putar

Topping
1 (1 ounce) square unsweetened chocolate, melted / Chocolate hitam yang dicairkan

Marble Cheesecake Directions:

1. Combine crushed biscuits with almonds and melted butter; press onto bottom of a springform pan. Bake at 350 degrees F for 10 minutes. "9" pan/ Satukan semua bahan crust dan tekan dalam acuan 9" inci...guna springform

2. Beat cheese and sugar until creamy. Add in melted white chocolate. Add in cream and vanilla and cornflour. Lastly add in egg. Pour batter in base set drizzle with melted dark chocolate. Bake or steam for 1 hour 15 miniutes. Off the oven and leave the cake with door closed for 30 minutes / Pukul krimcheese dan gula sehingga kembang. Masukkan chocolate putih. Masukkan krim, vanilla dan tepung jagung. Akhir sekali masukkan telur sebiji demi sebiji. Tuangkan adunan dalam acuan dan corakkan marbled dengan menggunakan chocolate yang di cairkan. Buat corak marble. Bakar cara water bath selama 1 jam 15 minutes. Pdamkan api dan biarkan kek dalam oven selama 30 minit dengan oven bertutup

3. Remove cake from the oven and let the cake cool at room temperature. Refrigerate  for 
  6 hours before serving. / keluarkan kek dari oven dan biarkan pada suhu bilik. Sejukan dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum dihidang.

Siapayang tidak suka cheesecake kan...sedap tetapi biasalah bajetnya agak tinggi lebih-lebih lagi kalau kita hendakkan yang lemak dan berkerim. Cheesecake ini sama seperti cheesecake yang lain cuma yang ini saya masukkan chocolate masakan putih dan chocolate hitam digunakan untuk membuat marblenya....Untuk mendapatkan kek yang cantik aturan bakar harus diikuti dengan teliti...biasanya kita akan letakkan acuan kek dalam acuan berisi air...dipanggil water bath dan bila kek sudah masak jangan terus keluarkan nanti akan terdapat rekahan pada kek biarkan kek dalam oven yang bertutup api dan pintunya selama 30 minit. Aturan ini penting dikuti, Insyaalah kek akan adi cantik dan mantap. Sejukan dalam fridge selama 6 jam supaya bila potong nanti ia akan menjadi cantik.

Selamat Mencuba.

Next Post - Moist Carrot Cake

2 comments:

rahel said...

As salam Kak Paty....
Sangat menggoda kek keju marble itew...teringin lak nak makan kek keju time ni...hihi

Gee® said...

wow! dh lama tk datang sini...hehe sedapnya & sgt mengancam!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...