Wednesday, August 08, 2012

CUPCAKE FOR BEGINNERS / KEK CAWAN UNTUK YANG BARU




This entry is specially cater for my daughter's friends who have asked me to conduct cupcake and rainbow cake class. Well honestly I don't have the luxurious of time to do so and not to let them down I prepared this step-by-step cupcake basic recipe and simple decorating ideas. I learned this from the cupcake sifu Puan Norainie Tan. This is the basic recipe you can cater it to any flavour that you like (vanilla, chocolate, orange...etc). I also provide the basic information on the decoration tips for beginner to understand. I hope this helps and Happy Trying.

Entry ini khas untuk teman-teman anak saya yang selalu memujuk saya mengajurkan kelas membuat cupcake dan kek. Saya ni bukanlah pakar sekadar buat untuk makan sekeluarga boleh la....lebih-lebih tu saya memang kurang arif. Walaubagaimana untuk tidak mengecewakan permintaan mereka saya siapkan step-by-step proses membuat cupcake dan maklumat tentang tips yang digunakan dalam menghias  kek cawan yang asas. Insyallah kalau ada kelapangan lagi akan saya tunjukkan lagi. Saya harap entry ini memadai untuk yang baru ingin berjinak dengan cupcake. Anda mungkin boleh menjadikan resipi ini sebagai titik mula dunia usahawan cupcake anda dirumah. Resipinya simple dan tidak meragam. - Amin

 Cupcakes For Beginners

25o g butter / 250 g mentega
180 g castor sugar   / 180 g gula castor
300 g SR Flour / 300 g tepung naik sendiri
3 eggs / 3 biji telur
150 ml milk / 150 ml susu segar

  1. Cream butter and sugar till white / Pukul mentega dan gula sehingga putih
  2. Add eggs on at time while beating/ Masukkan telur sebiji sebiji
  3. Alternate dry and wet ingredients (start with flour and end with flour) / Masukan bahan basah dan bahan kering berselang seli..bermula dengan tepung dan akhir dengan tepung)
  4. Fill batter in muffin pan or solo cup. For solo cups 2.5 oz with 30 g batter or 3.25 oz with 43 g batter/ Masukkan adunan dalam cawan cupcake kalau mennggunakan solo cup 2.5 g isi cawan dengan 30 g adunan , untuk solo cup 3.25 oz isi 43 g adunan dan jika menggunakan cawa muffin isi ¾ daripada cawan
  5. Put filling of your choice / Masukkan inti kegemaran anda, Tak letak pun tak apa
  6. Bake at 180 C for 20 minutes /Bakar pada suhu 180 C selama selama 20 minit
  7. Cool before decorate / Sejukkan sebelum dihias

Buttercream Recipe 1
  • 300 g cream well / 300 g krimwell
  • 300 g ising sugar / 300 g gula ising

 Beat everything together using K beater until fluffy / Pukul semua bahan dengan menggunakan pemukul K beater sehingga kembang Roughly 5-7 minutes

Buttercream Recipe 2
  • 100 g butter / 100 g mentega
  • 200 g creamwell /200 g krimwell
  • 300 ising sugar / 300 g gula ising

 Beat everything together using K beater until fluffy / Pukul semua bahan dengan menggunakan pemukul K beater sehingga kembang Roughly 5-7 minutes




 Rosette Using Star Tip # 1M


Round Tips (#2,#3,#12) – for writings and hearts


#67 and # 352 for green leaves










Next Post - Individual Cheesecake /Kek Keju Mini

2 comments:

Anonymous said...

I do not even know how I ended up here, but I thought this post was
great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!
Here is my page : mcallen web design

AZLINA HAMDAN said...

simple ingredients..but looks very delicious.. i should try this one.. tq for sharing..

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...