Menu ini memang top di kebanyak seafood restaurant. Bagi yang belum pernah merasanya pasti rasa pelik tetapi hakikatnya masakan ini memang sedap. Resipinya sama seperti memuat butter chicken cuma ditambah telur masin yang direbus dan dilecek halus.
Jujur..ia memang addictive.
RESEPI KETAM TELUR MASIN
Goreng Ketam
- 5 ekor ketam siap disiang.
- 5 sudu tepung jagung dibancuh dengan air, lada sulah dan sedikit garam
- minyak yang agak banyak
Kuah
- 1/2 buku butter
- 1/2 tin susu cair
- 1 sudu kecil lada sulah
- 8 biji bawang putih dicincang halus
- 3 tangkai daun kari
- segenggam cili kering dipotong
- 4 biji telur masin rebus dan lecek kuningnya
Cara-cara
- Memula gaulkan ketam dan bancuhan tepung jagung, kemudian goreng dalam minyak yang panas sehingga agak garing.. setelah siap, ketepikan.
- Untuk kuah pulak panaskan 1/2 buku butter sehingga cair, kemudian tumiskan bawang putih, cili kering, daun kari dan telur masin.. Sebelum tu lenyek telur masin.. Kak Pilla cuma amik 1 biji telur putih dan 4 kuning telur masin.. Jangan ambil semua bahagian putih takut masin ;) kemudian masukkan 1/2 tin susu cair dan kacau rata-rata.. Boleh rasa kuah tu.. masukan ketam dan kacau hingga sebati..
No comments:
Post a Comment