Pages

Friday, June 10, 2016

PUTERI AYU PANDAN



Puteri Ayu rasanya nama menepati dengan kuih ini, comel dan sedap mata memandang. Kuih ini popular di Malaysia dan Indonesia dan boleh di kategorikan antara jenis bolu atau apam. Tektur lembut seperti sponge. Kini kuih ini telah divariasikan dengan meletakkan cheese. Apa pun saya tetap suka perisa pandan ini

Sesuai buat minum petang, sarapan pagi dan berbuka


Puteri Ayu Pandan

Bahan-Bahan 
  • 1 biji telur gred A 
  • 80 gram gula halus
  • 80 ml pati santan
  • 1/2 sk pes pandan
  • 1/2 sk ovallete
  • 90 gram tepung gandum*
  • 1/2 sb tepung ubi* (*disatu dan diayak)


Gaul rata:
  • 1 cawan kelapa parut
  • 1 sb tepung jagung
  • 1/4 sk garam halus


Cara cara:
Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 camca teh parutan kelapa dan tekan sampai padat. Ketepikan.

Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Masukkan pes padan dan gaul rata. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis. Gaul hingga sebati.


Sudukan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi. Kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan....

      Notes


      RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.



      No comments:

      You Might Also Like These

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...