Puteri Ayu rasanya nama menepati dengan kuih ini, comel dan sedap mata memandang. Kuih ini popular di Malaysia dan Indonesia dan boleh di kategorikan antara jenis bolu atau apam. Tektur lembut seperti sponge. Kini kuih ini telah divariasikan dengan meletakkan cheese. Apa pun saya tetap suka perisa pandan ini
Sesuai buat minum petang, sarapan pagi dan berbuka
Puteri Ayu Pandan
Bahan-Bahan
- 1 biji telur gred A
- 80 gram gula halus
- 80 ml pati santan
- 1/2 sk pes pandan
- 1/2 sk ovallete
- 90 gram tepung gandum*
- 1/2 sb tepung ubi* (*disatu dan diayak)
Gaul rata:
- 1 cawan kelapa parut
- 1 sb tepung jagung
- 1/4 sk garam halus
Cara cara:
Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan
sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 camca teh parutan kelapa dan tekan
sampai padat. Ketepikan.
Putar gula dan ovallate hingga rata.
Masukkan telur dan putar hingga kembang. Masukkan pes padan dan gaul rata.
Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis.
Gaul hingga sebati.
Sudukan ke dalam acuan yang telah diisi
dengan kelapa tadi. Kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat, sejukkan
sebentar dan keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan....
Notes
No comments:
Post a Comment