Sebut aje nak masak ketam, inilah yang akan diminta oleh anak-anak. Memang favourite seisi rumah Masala ketam ini adalah ketam masak kari kering dan tidak berkuah. Cukup addictive kalau dah mula makan pasti susah hendak berhenti.
Masala Ketam
- 1 kg ketam dibelah dua
- 2 paket rempah ikan Baba's
- 2" halia dihiris
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 1 biji bawang besar dihiris nipis
- garam dan asam jawa
- 1 senduk minyak masak
- 3 tangkai duan kari
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan daun kari sehingga naik baunya
- Masukkan rempah kari dibiar sehingga naik minyak
- Masukkan garam, gula dan sedikit air asam jawa
- Masukkan ketam baik-balikkan dan masukkan sedikit air
- Tambah air jika perlu basah
- Biar atas api sehingga ketam masak
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment