Pages

Wednesday, June 08, 2016

MASALA KETAM/MASALA CRAB



Sebut aje nak masak ketam, inilah yang akan diminta oleh anak-anak. Memang favourite seisi rumah Masala ketam ini adalah ketam masak kari kering dan tidak berkuah.  Cukup addictive kalau dah mula makan pasti susah hendak berhenti.



Masala Ketam


  • 1 kg ketam dibelah dua 
  • 2 paket rempah ikan Baba's
  • 2" halia dihiris
  • 3 ulas bawang putih dihiris
  • 1 biji bawang  besar dihiris nipis
  • garam dan asam jawa
  • 1 senduk minyak masak
  • 3 tangkai duan kari
Cara Menyediakannya

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan daun kari sehingga naik baunya
  2. Masukkan rempah kari dibiar sehingga naik minyak
  3. Masukkan garam, gula dan sedikit air asam jawa
  4. Masukkan ketam baik-balikkan dan masukkan sedikit air
  5. Tambah air jika perlu basah
  6. Biar atas api sehingga ketam masak
    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...