Kue ini popular dikalagan masyarakat Melayu dan Peranakan Kue yang liat liut ini boleh berintiklln kacang hijau atau inti kelapa. Saya pilih inti kelapa kerana kebetulan ada inti lebih dari kue dadar. bagi yang tak suka kue bom yang chewy ini boleh juga digantikan tepung pulut dengan keledek atau labu
Bahan-Bahan:
- 800 gm tepung pulut
- Air
- 100 gm bijan
Bahan Inti –
- 100 gm gula merah
- 1/2 biji kelapa parut
- 1/2 cawan air
- Gula pasir secukup rasa
1. Untuk membuat intinya, satukan gula
merah dan gula pasir dengan air. Kacau rata.
2. Kemudian didihkan adunan sebelum
dimasukkan kelapa parut ke dalamnya. Masak sehingga adunan kering dan
ketepikan.
3. Setelah itu, buat pula adunan
kuihnya dengan membancuh tepung pulut bersama dengan air. Jangan sampai lembik
dan pastikan ianya boleh diuli dan dibulat-bulatkan.
4. Masukkan inti di dalamnya dan
golekkan pula bijan sebelum digoreng di dalam minyak yang panas sehingga
kekuningan.
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment