Lepat pisang bersama kopi "O" panas perghh memang terangkat. Kue favourite saya dan cukup suka jika berintikan kelapa parut. Membuatnya mudah, macam menyediakan kue kodok cuma lepat biasanya dibalut dengan daun pisang dan dikukus Dalam situasi tiada daun pisang boleh juga dikukus tapi namanya harus diubah menjadi lengat pisang.
Saya suka gandingan pisang berangan dan pisang emas, tapi cuma ada pisang berangan makanya itu sahaja yang saya guna Untuk lepat ini saya cuma letak 2 sdb gula merah untuk ceriakan warnanya, Gula tidak perlu banyak kerana pisang sudah cukup manis
Lepat Pisang
- 11 biji pisang berangan
- 1 cawan tepung beras
- 2 sudu gula merah
- 1 cawan kelapa parut putih + secubit garam
- Daun pisang (layukan atas dapor seketika)
Cara Menyediakannya
1. Panaskan kukusan.
2. Pisang dilecek hingga hancur.
3. Kemudian gaulkan pisang bersama tepung dan gula
4. Letakkan sesudu di atas daun pisang
dan letak inti kelapa di tengahnya.
5. Lipatkan.
6. Kukus selama 20 minit.
7. Sejukkan dan hidangkan.
Notes
3 comments:
sedapnyer...
Assalam puan..is there other method to make this kueh as I dont hv periuk kukusan.
Assalam puan..is there other method to make this kueh as I dont hv periuk kukusan.
Post a Comment