Pages

Thursday, March 23, 2017

LEMON COCONUT CAKE



Kek ini merupakan kek favourite terutama yang sukakan "tangy" taste, Kek dilapisi dengan coconut krim dan lemon curd. Keknya lemak dan lemon curb mengimbangi rasa lemak, manis dan masam. Resipi yang sama juga boleh diguna pakai untuk slice cake atau cupcakes


Lemon Coconut Cake

    Untuk Keknya

    Bahan A

    • 170 g mentega
    • 200 g gula caster

    Pukul sampai gebu

    Bahan B

    • 6 biji kuning telur
    • 1 sdt esen lemon
    • 100 ml jus lemon
    • 30 g kulit lemon
    Dimasukkan perlahan kepada bahan A

    Bahan C

    • 270 g tepung
    • 4 g baking powder
    Bahan D

    • 180 g plain yogurt


    Bahan E

    • 6 biji putih telur
    • 200 g gula caster
    Pukul sampai soft peak


    Untuk Lemon Curd

    • 240 ml jus lemon
    • 3 biji telur
    • 300 g gula caster
    • 90 g mentega

    Satukan semua bahan dan masak secara double boiler sehingga pekat

    Untuk Coconut Cream

    • 2/3 sdb anchor diary whipped cream
    • 2 cawan rich non diary whipped cream
    • 200 ml santan
    Pukul whipped cream sehingga soft peak dan masukkan santan dan non diary cream
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...