Jika tidak pernah mendengarnya atau pertama kali mendengarnya couscous (sebutan kuskus) adalah
Couscous (IPA /kʊskʊs/ - Berber) atau biasanya dipanggil
Maftoul di Yordania, Lebanon,Israel dan Palestina adalah makanan utama di
negara-negara Maghreb, lebih populer di Aljazair,[1] Maroko, Tunisia, dan
Libya. Makanan ini terbuat dari beras. Makanan ini lebih populer di Sahel,
Perancis, Sisilia barat di provinsi Trapani di Italia, dan sebagian di Timur
Tengah.
Di Amerika Serikat, Couscous merupakan makanan yang bertipe
pasta. Couscous diproduksi berasal dari Semolina. Couscous dapat dimasak dengan
banyak masakan lainnya seperti daging , kambing, sayuran, dan sebagainya
sesuai selera. - Wikipedia
Macam nasi ia boleh di variasikan berbagai cara, boleh dimasak macam memasak nasi ataupun boleh dikukus. Jika yang biasa makan di IKEA couscous dihidangkan bersama Ayam Panggang. Untuk entry kali ini saya menyediakan resipi couscous mudah disajikan bersama ayam panggang
Roast Chicken Couscous
- 2 cawan couscous
- 2 1/2 cawan air
- 1 cube ayam maggi
- 2 ulas bawang putih dicincang
- 1 biji bawang besar dihiris halus
- 1 batang lobak didadu
- 7-8 biji ceri tomato
- sedikit jintan putih
- segenggam daun ketumbar dihiris halus
- 2 sudu besar tomato paste atau satu biji tomato dicincang halus
- 3 sudu minyak zaitun untuk menumis
- 1 sdt saffaron direndam dengan 3 sdb air
Cara-cara
Panaskan
minyak zaitun. Tumiskan bawang putih, bawang besar, dan jintan. Setelah naik
bau, masukkan carrot, air, saffron dan kiub ayam.
Setelah sup
mendidih, rasakan masin sup. Tambahkan garam jika perlu. Masukkan couscous.
Tutup api dan tutup periuk. Couscous akan masak dalam lebih kurang 3-5 minit.
Selapas
lebih kurang 5 minit, buka periuk dan kuis-kuiskan coucous dengan garpu.
Masukkan daun ketumbar yg dihiris dan ceri tomato
Bolehlah
dihidangkan dengan apa apa lauk kesukaan anda.Saya hidangkannya dengan ayam panggang
Notes
RECIPE SOURCE: PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment