Tofu telur atau tofu Jepun adalah tofu lembut yang biasanya sedap dimasak ala Cina. Resipi ini kerap disajikan dikebayankan restoran makanan Cina. Tofu ini digoreng terlebih dahulu kemudian dicurahkan dengan ayam cincang yang ditumis bersama sos tiram. Untuk menambahkan keceriaan pada hidangan saya masukkan sedikit kacang peas, jika suka carrot atau baby corn juga sesuai dimasukkan. Sajian ini sedap dihidang bersama nasi panas atau dimakan begitu aje
Tumis Tofu Telur Bersama Ayam Cincang
- 2 tube egg tofu. Potong dengan ketebalan sekitar 2 cm, goreng hingga kekuningan
- 100 gr daging ayam cincang
- 3 ulas bawang putih, memarkan
- 1 cawan kacanga peas
- 1 sdb makan saus tiram
- 1 sdt gula pasir
- 1 sdb kecap cair
- ¼ sdt lada
- 100 ml air
- 1 sdb tepung jagung dibancuh bersama 1/4 cawan air
- 1 sdb minyak untuk menumis
- Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga harum.
- Tambahkan ayam, lalu tumis hingga ayam berubah warna.
- Setelah tumisan tidak berair, tambahkan ayam, sos tiram, lada, kecap asin, gula pasir dan kacang peas. Tumis hingga bahan-bahan menjadi layu.
- Tambahkan air, dan tahu.
- Masak sebentar dan masukan bancuhan tepung jagung biar seketika sehingga air agak mengental. Angkat.
Notes
RECIPE SOURCE: PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
1 comment:
Sedapnya..saja je buat orang terliur..hehe
Post a Comment