Kadang-kadang kue Melayu ini lebih mudah disediakan dalam acuan kecil-kecil. Ia bukan sahaja comel malah senang diuruskan. Talam Nangka ini adalah salah satu cara menarik menyediakannya. Talam ini lemak dan rasa dan aroma nangka menyebabkan talam ini amat digemari.
Talam mini ini sesuai buat sarapan pagi minum petang ataupun untuk hidangan majlis.
Talam Nangka
- 30 gram Tepung Beras
- 30 gram Tepung Hoon Kue
- 60 gram tepung ubi
- 170 gram Gula Pasir
- 400 gram Santan Kelapa
- 60 ml air daun pandan
- 120 gram nangka
- atau essens pandan dan pewarna hijau secukupnya
- ½ sdt Garam
Nangka diblen bersama santan sehingga hancur. Campur semua bahan-bahan lain dan masak atas api sehingga pekat dan kental
Bahan untuk
lapisan santan :
- 400 gram Santan Kelapa
- 30 gram Tepung Beras
- ½ sdt Garam
- 30 gram Tepung Hoon Kue
- 30 gram tepung ubi
- 1 sdb gula
Masak santan dan gula hingga mendidih. Sejukkan dan masukkan bahan lain. Kacau rata tapis dan ketepikan
Cara Membuat
Kue Talam Nangka Yang Nikmat :
- Panaskan kukusan
- Sapu acuan lompang dengan minyak
- Masukkan bahan A agak2 sejemput dan tuangkan bahan B
- Kukus selama 15 minit
- Sejukkan dan keluarkan dari acuan siap dihidang
Notes
No comments:
Post a Comment