Si hitam manis ini selalu menjadi rebutan, tidak jemu dibuatnya bermacam-macam variasi ada. Kali ini saya menggunakan resipi yang diciplak dari STARBUCK katanya....persis brownies starbuck, yang chewy dan fudgy
Brownies Starbucks
- 1/2 cawan mentega
- 1 cawan gula pasir
- 2 biji telur
- 2 sdt vanilla extract
- 1/2 cawan tepung
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1/4 garam
- 2 cawan chocolate semi-sweet chocolate chunks (dipotong kecil)
- Potong dan butter kecil-kecil dan cairkan secara double boil.
- Dah cair, angkat mangkuk dari atas dapur.
- Masukkan gula dan kacau sebati. Gunakan hand whisk sahaja untuk kacau. tak perlu mixer.
- Kemudian, masukkan telur satu per satu dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan esen vanila.
- Seterusnya masukkan tepung dan serbuk kok sedikit demi sedikit.
- Kacau adunan sehingga sebati dan tepung tidak berketul.
- Gunakan hand whisk untuk mengetahui tekstur adunan.
- Masukkan coklat chunk. Gaul sekejap saja secara kaup balik. jangan sampai coklat cair. Tinggalkan sedikit coklat chunks untuk hiasan.
- Masukkan adunan dalam tray. Lapik tray terlebih dahulu dengan kertas minyak (baking paper) supaya brownies tidak melekat apabila diangkat.
- Susun lebihan coklat chunks ke atas adunan brownies. Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
Notes
RECIPE SOURCE: PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment