Roll Choux ini adalah satu lagi variasi choux yang dibuat dengan cara menggulung. Choux yang siap dibakar disapukan dengan filling krim cheese dan digulung persis membuat kek gulung. Untuk membuatnya boleh menggunakan apa-apa resipi krim puff yang ada.
Roll Choux
- Masak campuran air & susu, mentega & garam sampai hampir mendidih, masukkan tepung kacau2 sampai rata & tidak lengket
- Rehatkan sehingga sejuk sedikit lalu masukkan telor yg sudah dikocok kacau sampai rata.
- Panaskan Oven dengan suhu 190ºC.
- Siapkan Loyang ukuran 12x12 sapu mentega tipis.
- Taruh adoanan kedalam plastik potong ujungnya lalu pipekan merata keseluruh permukaan loyang,
- Panaskan oven selama dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak
- Angkat dan sejukkan
- Terbalikkan dan tindih dengan loyang supaya mendapat permukaan yang rata
- Potong dua dan sapukan filling cheese dan gulung seperti menggulung kek gulung
Filling Cheesenya
- 250 g cream cheese
- 50 g gula icing
- 100 g whip cream
- blueberry atau strawberry jem
Pukul krim cheese dan gula icing sehingga lembut dan sebati, masukkan whip krim dan pukul rata
Cara Menyediakannya - lihat gambar
Roll yang siap disejukkan dalam fridge sebelum dihidangkan
Notes
No comments:
Post a Comment