I consider this as healthy food, main rebus aje tiada setitik minyak pun. Saya masukkan sedikit hirisan nenas untuk menambahkan kemanisan pada masakan. Lauk enak ini sedap makan bersama nasi panas, ulaman dan ikan kering perghhh...boleh menghirup sehingga titisan terakhir gitu
Asam Pedas Utara
- 3 keping ikan tenggiri (atau apa2 jenis ikan)
- 7 tangkai cili kering
- 1" kunyit hidup
- 5 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- daun kesum
- 2 kuntum bunga kantan
- 2 keping asam keping
- sedikit belacan
- garam secukup rasa dan perasa jika suka
- 4 gelas air
- 5 biji bendi
- 2 potong nenas
Cara-cara
- Blend cili kering,bawang merah,bawang putih, kunyit dan belacan sampai hancur.
- Masukkan air dalam periuk dan bahan yang di blender tadi bersama daun kesum, asam keping dan bunga kantan bunga kantan yg dah siap dibelah 2.
- Rebus hingga air sedikit didih.
- Bila dah didih masukkan ikan, nenas dan bendi
- Masukkan garam dan kacau sekali lalu.
Notes
RECIPE SOURCE: PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
6 comments:
Ini memang feberet ni..hari-hari lauk ni pun takpe..huhu
Masakkan mak koi..ada penambahan sikit.. jintan manis dan juga beras utk memekatkat
sedapnye .. pnh mkn dulu tringt tok pnah bt .. lma dah x rsa kna bt jgk ni .. tq sdi kngsi resepi
Esk nk buat la asam pedas utara
Baru je buat..puas hirup
Bru je buat... Teringat arwah mak msk ni
Post a Comment