Cuma dua bahan aje digunakan untuk menghasilkan sicomel ini, gula dan putih telur mudah tapi kadang-kadang meragam juga dibuatnya tetapi dengan teknik yang betul insyallah.
Antara perkara paling penting hendak dijaga ialah mangkok dan bekas pemukul telur, pastikan ianya bersih, saya selalu lumurkun dengan hirisan limau atau lemon untuk membuang kesan minyak. Kedua gula saya bakar dahulu supaya meringue yang siap tidak melekit....insyallah.
Melt in the mouth Meringue Kisses
Cara-cara
- Bakar gula dalam oven selama 7 minit suhu 200 c
- Sambil gula dibakar
- Whisk putih telur sampai soft peaks.
- Masukkan gula yang masih panas 1 sudu pada satu masa sampai habis.Whisk sampai stiff peaks.
- Warnakan mengikut citarasa masing-masing
- Isikan ke dlm piping bag .kalau nak letak nozzle pun tak pe.lagi cantik. Pipekan atas baking sheet.bakar pada suhu 100 celcius lebih kurang 1 - 1 1/2 jam
Link yang hebat untuk membantu pemahaman step-by-step
Notes
No comments:
Post a Comment