Nama Inggerisnya Corn Fritters, nama Melayunya Cucur Jagung nama Indonesianya Bakwan Jagung, boleh dikatakan cucur ini "world" dan mempunyai banyak variasinya menggunakan bahan tempatan dan selera masing-masing Ini memang favourite saya, cukup mengenyangkan and can be addictive too. Sedap buat sarapan pagi atau minum petang dan tambah sedap dimakan bersama sos cili.
Bakwan Jagung Udang
- 250 gram tepung
- 200 gram udang kupas, cincang
- 1 biji telur ayam
- 1 batang daun bawang, iris halus
- 3 buah jagung manis kupas
- 2 bawang besar dihiris halus
- 1/2 carrot dihiris halus
- garam secukup rasa
- air secukupnya
- Minyak goreng secukupnya
Bumbu Halus :
- 1 sdt lada putih serbuk
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 sdt ketumbar
Cara membuat Resep
Bakwan Jagung Udang :
- Sisir jagung, tumbuk kasar .
- Campur semua bahan dan bumbu halus termasuk jagung yang sudah ditumbuk, kecuali minyak Bancuh adunan adonan dengan air hingga rata dan licin (jangan terlalu cair atau terlalu pekat)
- Kemudian panaskan minyak goreng, lalu ambil adonan 1 sendok makan, terus goreng hingga matang dan berwarna kuning kecoklatan. Lakukan hingga adonan habis.
- Jika sudah matang angkat dan tiriskan.
No comments:
Post a Comment