Walaupun bulan puasa kalau berkehendak maka kena layan juga, lepas makan gosok gigi lama-lama sikit. Ini memang double dose...ha...ha petai dan tempoyak. Sedap menu ini terutama pada peminat petai dan tempoyak, hidang bersama sedikit ikan asin dan ulaman kat orang mak mertua lalu pun tak sedar.....mak aiii
Udang Tempoyak Petai
10 ekor udang
1 1/2 cawan santan
2 papan petai- ambil bijinya
15 biji cili api-
1" kunyit hidup / serbuk kunyit
1 1/2 sudu besar tempoyak
1 btg serai- dititik
1 helai daun kunyit- hiris kasar
1 keping asam keping- optional
Cara Memasaknya:
- Tumbuk cili api dan kunyit (kalau guna kunyit hidup) sampai lumat
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk
- Didihkan dgn api kecil
- Sentiasa kacau utk elakkan santan naik kepala
- Masukkan garam secukup rasa
No comments:
Post a Comment