Dendeng Daging ini adalah antara lauk wajib ada masa Ramadan. Favourite anak-anak yang suka dendeng daging ini digandingkan dengan Nasi Lemak...masyallah memang mantop dan sedap.
Bawang goreng dan rempah tumis adalah aroma penting dalam masakan ini dan kicap manis mengimbangi kepedasan lauk dan warnanya, sesuai juga dijadikan lauk kenduri.
Bawang goreng dan rempah tumis adalah aroma penting dalam masakan ini dan kicap manis mengimbangi kepedasan lauk dan warnanya, sesuai juga dijadikan lauk kenduri.
Dendeng Daging
- 1 kg daging lembu
- 100 gm bawang goreng
- 1/2 cawan kicap manis
Bahan Kisar
- 25 tangkai cili kering - digoreng dan dikisar
- 10 ulas bawang merah - digoreng dan dikisar
- 2 inc halia - digoreng dan dikisar
- 5 ulas bawang putih - digoreng dan dikisar
Bahan Tumis
- 5 biji buah pelaga
- 3 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 batang serai dititik
- Daging dipotong nipis kemudian direbus
- Apabila lembut, toskan dan kemudian digoreng dan ditumbuk kasar
- Tumis buah pelaga, kulit kayu manis bunga lawang, serai dan bunga cengkih
- Masukkan bahan yg telah dikisar kasar tadi.
- Biarkan hingga naik bau dan naik minyak
- Barulah masukkan daging yg telah digoreng tadi sa kicap manis
- Masukkan garam dan perasa kacau rata.
- Kemudian taburkan bawang goreng
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment