Berbuka semalam dengan Nasi Lemak, saya buat sedikit kepak ayam goreng berempah. Ayam saya perap masa sahur dan 30 minit sebelum berbuka goreng ayam panas-panas....perghhh it crispy, crunchy and spicy
Kepak Ayam Goreng Berempah
BAHAN - BAHANNYA :-)
- 10 kepak ayam saiz sederhana
- 1 biji telur, dipukul sedikit
- 2 camca besar tepung beras
- 2 camca besar rata serbuk cili
- 1 camca teh penuh garam
- 1 sdb gula
- Minyak untuk goreng
BAHAN - BAHAN PERAP
- 2 camca besar serbuk ketumbar
- 1 camca serbuk
- 1 camca serbuk teh jintan kasar putih
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 2 batang serai, dihiris halus
- 1" lengkuas
CARA MEMBUATNYA
- Kepak ayam dicuci bersih dan toskan.
- Blend halus bawang, halia dan serai hingga
- Masukkan kepak ayam ke dalam mangkuk besar. Masukkan bahan2 perap (yang ditumbuk tadi). gula, garam, dan serbuk cili. Gaul hingga semua rata dan perap 3 - 4 jam.
- Panaskan minyak untuk goreng
- Keluarkan kepak ayam dari peti sejuk.
- Masukkan telur dan gaul. Tambah tepung beras dan gaul lagi hingga semua rata. Goreng dengan api sederhana hingga kepak ayam kuning keemasan. Balik2kan agar masak rata. Angkat dan toskan minyaknya.
Notes
No comments:
Post a Comment