Susah hendak dapat udang galah sekarang ini. Kalau ada pun kecil-kecil aje. Hari ini berbuka dengan Udang Lemak Nenas ala nyonya. Memang sesuai udang galah dimasak sebegini. Nenas menambahkan kemanisan pada kuah lemak ini, manakala daun limau purut menaikkan aroma lauk ini.
Kebetulan menantu belikan saya pekasam ikan gelama perghh memang tersandar dibuatnya ...ha..ha kombinasi cukup mantop alhamdulillah
Udang Lemak Nenas Nyonya
- 1 Kilo udang galah dibersihkan
- 1 biji nenas sarawak saiz sederhana, kupas kulit, belah dan hiris sederhana tebal
- 2 batang serai, dititik
- 3 helai daun limau purut
- 1 keping asam gelugor
- 2 cawan pati santan
- 3 cawan santan cair
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji buah keras
- 1/2 inci belacan
- 3 keping hirisan lengkuas
- 3 biji cili merah + 10 biji cili padi
- 1/2 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan serai dan bahan kisar halus, tumis hingga harum dan pecah minyak. Tambah nenas dan udang gaul rata, masak hingga udang bertukar warna.
- Tuang santan cair, kacau perlahan dan biar mendidih. Masuk asam gelugor dan juga daun limau purut. Tambah pati santan, kacau dan biar mendidik perlahan, gunakan api kecil dan kacau sekali sekala.
- Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok, boleh matikan api.
Notes
No comments:
Post a Comment