Kue ini dolu-dolu masa zaman sekolah suka main korek gulanya...ha...ha yang tepungnya ditinggalkan, sekarang tidak lagi malah menikmati sehabis-habisnya. Sedap kue ini kalau pandai balance santan dan daun pandan akan jadi lemak dan harum.
Bab paling malas tentang kue ini ialah bila membakarnya, kena tunggu sampai habis dan tak leh sambil-sambil buat kerja lain takut hangus. Apa pun kue ini memang favourite buat sarapan pagi dan minum petang
Cara Manis
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 cawan tepung gandum
- 3 cawan santan kelapa
- 2 biji telur
- 3 helai daun pandan
- Beberapa titik pewarna hijau
- Gula pasir secukupnya, sebagai inti
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan
CARA MEMBUATNYA
- Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis.
- Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa.
- Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
- Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima.
- Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
- Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh.
- Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk.
- Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
Notes
No comments:
Post a Comment