Thursday, October 18, 2012

SOYA BEANCURD LONGAN PUDDING


Look at the texture of the Pudding,..it's like soya tofo fa..soft and silky hemmm, yummy

I love this pudding and if you are a regular to Chinese Dinner in any hotel in Malaysia..you will be familiar with these sweet ending. Hemmm so yummy..so soothing...just like the tofu fa. And you just can't imagine how easy it is to make your own soy milk pudding with just 3 ingredients..You can prepare this with covered container and store in the fridge..serve it when ever like with any of your favourites can fruits, logan, peaches or even fruits cocktail.

Ini adalah pudding kegemaran saya, jika ada jamuan chinese course di hotel, pencuci mulut ini selalu mejadi pilihan. Disajikan bersama buah logan tin atau pun apa sahaja buah-buahan tin kegemaran anda. Cukup senang membuatnya dengan menggunakan 3 bahan utama, susu segar, air soya dan serbuk agar-agar. Tektur puding ini sama dengan tofu fa..jadi pudding ini sesuai dimasukkan dalam bekas-bekas kecil. Boleh disimpan di dalam fridge dan hidangkanya bila perlu. Memang penyejuk tegak yang baik untuk 


Soya Beancurd Longan Pudding

  • 500 ml Soya Bean Milk / 500 ml air soya
  • 500 ml susu UHT / 500 ml susu segar UHT
  • 100 ml water to mix with "agar-agar powder" / 100 ml air dibancuh bersama serbuk agar2
  • 1 1/8 tsp agar-agar powder / 1 1/8 sdt serbuk agar
  • 2 tbsp sugar / 2  sdb gula
  • Longgan/Peach etc / Longan, Peach dsb


In a saucepan, add all the ingredients except instant jelly powder. Heat until warm but not boiling, whisking or stirring the soya milk until fully dissolved./ Dalam periuk masuk semua bahan kecuali serbuk agar-agar..masak, kacau dan jangan sampai mendidih..dan sehingga gula hancur.



Stir in instant jelly powder until fully dissolved. Run the soya milk through a sieve for about 4 times. / Masukkan serbuk agar-agar sehingga adunan lincin. Tapis sebanyak 4 kali

Gently pour into 2 bowls and flatten surface bubbles with the back of a spoon. Leave to cool at room temperature, then transfer bowls to chill in the fridge./ Perlahan-lahan tuang kedalam acuan sebaiknya acuan kecil..kerana puding ini terlalu lembut untuk dipotong. Sejukkan dan hidang bersama buah-buahan kegemaran anda.






Next Post : Laksa Sarawak







Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

10 comments:

Anna Qawina said...

aslmkm kak...bnyk n3 akak dah terdeay nak study...nak blajar fondant kat blog akak..harap sudi tunjuk ajar..hihi


sedapnya puding gini...saya suka gak..nk buat cam tak rajin..hihi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Anna akak dah buat banyak tutorial mengenai fondant ni..kalau nak pergi kelas memang mahal..lebih-lebih lagi wilton..tapi Youtube pun banyak reference...akak ada tunjuk cara nak cover cake dengan fondant dan juga cara nak hiasa. Please reer tak faham tanya..akak pun masih lesen "L" ha..ha

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum...
saya follow ye.. :) ehehe.. :)
sedapnya soya bean wat jeli.. best makan bila kehausan.. sejuk je masuk tekak.. kan..

hazila said...

Sedapnya kak. Saya suka puding macam ni.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam jassnani best pudding ni ialah bukan saje sedap tapi mudah dan murah menyediakannya. Boleh buat banyak2 masuk dalam pawer bertutup dan bila nak makan curah aje buah2an pilihan...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks Hazila mudah lagi

city said...

thanks for sharing.

Late Than Never said...

Hi, saya nak tahu macam mana sukatan jika kalau guna agar strips?

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Peranan serbuk agar dalam pudding ini ialah seperti gelatin untuk memekatnya..tapi kalau menggunakan agar2 strip..saya minta maaf saya sugar hendak membuat perbandingan.

iriana dewi said...

keliatannya sangat enak sekali , jadi ingin sekali untuk menyobanya !!

Obat Tradisional Hepatomegali

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...