Tuesday, October 09, 2012

LAPIS SURABAYA - EVON KOW RECIPE


I'm going to run this fast, today my youngest daughter is struggling in the examination hall for her PMR test and I'm freaking out..I'm nervous and just couldn't stay focus. I have made an entry on this before..but this time around it was from the Sifu itself..Evon Kow. 

By a glance you may think it's tiramisu or Jocorde De Cocoa..no..it's not. It's the popular Indonesian cake..a sponge cake with vanilla and cocoa layer. So let's check this out.

Ingredients A
370 g eggs (roughly about 7) / 370 g telur (lebih kurang dalam 7 biji)
200 g castor sugar / 200 g gula castor
1/2 tsp vanilla essence / 1/2 sdt esen vanilla
1 tbsp stabilizer / 1 sdb overlette

Ingredients B
65 g superfine flour / 65 g tepung super fine
15 g milk powder / 15 g susu tepung
20g cornflour /20g tepung jagung

Ingredients C
200 g melted butter / 200 g mentega cair
1 1/2 tbsp condensed milk / 1 1/2 sdb susu pekat

Ingredients C
1 tbsp cocoa powder / 1 sdb serbuk koko
1 tsp chocolate emulco / 1 sdt cokolat emulco


Whisk Ingredients A till fluffy.  / Pukul bahan A sehingga gebu



Turn to slow speed and add in sifted Ingredients B / Perlahankan speed dan masukkan bahan B yang telah diayak


Divide batter into two portions / Bahagi adunan kepada dua bahagian setiap satu lebih kurang 400g.


Add (D) mixture to one portion and stir evenly / Masukkan bahan D dalam bahagian yang satu lagi dan kacau sehingga rata


Bake both batter separately in 8 inch square  with 180 C for 20 minutes / Bakar adunan  secara berasingan pada suhu 180 C selama 20 mini.


Sandwich the cakes and decorate top with cream. (I used butter cream) /Cantumkan kedua kek dengan krim dan hias atasnya ( saya gunakan butter cream untuk mencantumkan kek tersebut.

Resipi Kek Lapis Surabaya yang saya berlajar dari Chef Evon Kow...Saya pernah membuatnya sekali tetapi kali ini..kerana ingin tahu bagaimana pakar membuatnya saya menyertai klas demonstrasinya. Sekali pandang macam kek Jocorde de Cocoa atau pun Tiramisu tetapi tidak..ini adalah kek sponge Indonesia yang cukup popular yang dijadikan buah tangan setiap kali kita berkunjung ke sama. Tektur keknya cukup lembut dan sedap.

Next Post - How to Make Roses Using 5 Petals Cutter

6 comments:

izahdaut said...

smoga anak kak paty dpt menjawab dengan tenang n cemerlang dlm pmr nya..

salute kat akak yang tak kedekut ilmu walau pergi kelas nak share resepinya.. ada orang kalau pergi kelas resepi simpan n tak boleh dishare.. kalau nak kena bayar.. hehe..

Mas said...

cantikkk lapis surabaya akak tu..

good luck buat anak akak...
moga lulus dengan cemerlang...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Izah..ilmu untuk dikongsi..saya suka kalau ramai yang pandai dan ramai yang boleh buat duit dari ilmu yang kita share...Nak lokek apa?..tak ke mana perginya..kuih2 Indonesia ni memang dah lama kepingin nak berlajar jadi ada peluang join aje la

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks Mas..doakan yang terbaik untuk dia.

Anonymous said...

Thanks Kak Paty sudi kongsi resipi terbaik selalu. Tq Senyum Sokmo

Anonymous said...

akak, bahan C bila nak masuk?
Thnaks for sharing the recipe

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...