Monday, October 01, 2012

HOW TO GET A GREAT FOOD PHOTO - TIPS ON FOOD PHOTOGRAPHY



Good food photography induces a physical response. A really great food photo makes you hungry, makes you salivate, makes you want some for yourself. Today I am going to share some wonderful food photography tips and some positively mouth watering photos. I am not a professional food photographer neither do I a food editor…but I do have a hands on experience after close to two years with food blogging.

I don't have a fancy camera and I didn't used much props, I just emphasies on the main subject...THE FOOD. I’ve broken the techniques down into a few areas that give some ideas and suggestions to help you photograph and showcase your food and  make your food photos truly seductive. Not many of us have the luxury of time to spend on photography and not many have the budget to buy utensils or dining ware...so these helps those with minimum budget and less time to get the best of your photo shoot


Subjek yang penting bagi setiap blogger masakan jika inginkan sajian anda kelihatan menarik dan segar. Saya bukanlah jurugambar professional mahu pun chef terkenal..tetapi saya telah mempelajari teknik-teknik menganghasilkan gambar menarik apabila saya mula menjinakkan diri dalam dunia masakan..kerana fakto penting untuk  anda menarik pembaca ke blog anda bukan sahaja pada resipinya tetapi ia bergantung juga bagaimana anda menggoda pembaca anda dengan gambar yang menarik. Anda tidak perlu kamera yang canggih..tak perlu menggunakan props...yang menyemakkan..anda cuma perlu mempelajari cara dan sudut yang sesuai supaya sajian anda nampak menarik dan persis hotel 5 bintang. melalui pengalaman saya yang tidak seberapa ini saya kongsikan dengan anda, apa yang saya perlajari dan tips-tips ini amat sesuai bagi mereka yang tidak mempunyai masa yang banyak untuk membuat photo shoot dan bagi mereka yang mempunyai bajet yang minima untuk membuat penyediaan yang canggih.

Saya harap tips ini dapat membantu anda.

Keep the background clean
Make sure there is a color contrast between the background and the food, don’t have the two be the same color or a similar shade. For example, strawberries served on a red plate isn’t going to stand out. Keep the background simple and uncluttered. If unsure, stick to a plain white background. 
Latar Belakang Yang Bersih dan Kemas
Penting bermain dengan warna dan untuk menjadikan lebih menarik warna makanan dan latar belakang haruslah contrast. Maknanya jika kita mengambil gambar strawberry yang berwarna merah maka, bekas atau latar belakangnya tidak perlu merah. Putih amat menepati susun atur ini.

 Adjust the white balance

Adjust the white balance on your camera according to what you’re shooting. Meat should always be shot in warm tones as a blue-ish tinge under some fluorescent lights would make it look ghastly.
Sesuaikan warna putih camera dan bahan subjek
Pencahayaan warna putih kamera harus disesuaikan dengan warna subject, contohnya daging yang dihiris akan nampak  birat kalau tidak dibuat pencahayaan yang sesuai.

3.) Use natural lighting
Whenever you can, try to shoot using natural lighting. Shoot during the day near a window where you would get plenty of natural sunlight. When you must shoot at night, try avoid using flash directly on the food as it’s too harsh. Instead, use a flash diffuser or have the flash bounce off a ceiling or wall.
Penggunaan Cahaya Semulajadi
Ini melibatkan pengimbangan cahaya semula jadi dengan cahaya kamera. Jika mengambil  gambar di bawah cahaya semula jadi elak menggunakan flash dan jika mengambil gambar pada waktu malam elak menggunakan flash direct pada makanan

Use a tripod

Most food photography will be done indoors, where there might not be enough lighting. Use a tripod whenever you can as it beats trying to hold very still for long a amount of time.
Gunakan Tripod
Pengambaran akan mengambil masa yang lama dan kebanyakkan dilakukan di dalam rumah..so Tripod boleh membantu memegang kamera agar pencahaya dapat dikekalkandalam konsistensi yang sama

Small details make a big difference

Don’t disregard the small stuff. Keep in mind that using nice cutlery and a clean serving plate/bowl could make all the difference transforming a nice photo to a fantastic one.
Benda-benda Kecil Boleh Mampu membawa Kelainan
Jangan pandang remeh soal-soal kecil seperti kebersihan pinggan, peralatan dan tambahan kecil yang mampu membawa kelainan , contoh di bawah menu laksa disertakan dengan sudu petis dan chopstick....ini menambahkan lagi tarikan pada sajian.

Get up close

Instead of only taking photos of a full plate of food, take some macro shots too.  Getting up close to your subject will bring out the textures and finer details, making it more interesting and intriguing.
Gambar Yang Dekat
Selain dari mengambil gambar secara keseluruhan kita boleh membuatkan close up yang bolehmenampakkan semua bahan-bahan dalam masakan itu secara dekat. Ini memberi ruang untuk menampak denga terperinci bahan-bahan yang digunakan dan boleh menambatkan selera orang yang melihat

 Cut it, slice it, dice it!

As with anything, you shouldn’t just take something for its face value. With food, sometimes it’s what’s inside that can create a great shot. I love cutting up crumbed foods for the contrasting textures. I also love cutting up cakes just so I can get the different layers.
Potong. Hiris dan Dadu
Dalam dunia masakan ini selalu yang menjadi penasaran ialah untuk mengetahui apa isi kandungan yang boleh dijadikan tarikkan atau godaan....jadi biasakan diri untuk memotong, menghiris atau mendadukan bahan subjek supaya ia kelihatan lebihmenarik

 Take photos from all angles
Don’t just take a photo from a bird’s eye view, try different angles. Left, right, top, bottom. Feel free to even move the food around and come up with different compositions.
Sudut Pemgambaran
Jangan hanya tumpu pada satu sudut aje, cuba dari atas, dari sisi dan berbagai posisi dan pilih yang mana menarik.

Use props

Don’t be afraid to jazz up the set. Maybe a glass of orange juice to go with those pancakes? A bottle of wine in the background with your steak and mash meal? Or maybe some hundreds and thousands sprinkled around your cupcakes? Do remember to keep it simple as too many props can be distracting.
Gunakan Props
Jangan takut menggunakan props..tetapi jangan keterlaluan, props biarlah yang berkaitan dengan makanan. Props dan Food Styling boleh digandingkan bersama, contohnya jika menghidangkan Blueberry Pancake..letakkan sedikit blueberry atau  botol madu sebagai propsnya...atau kalau membuat kek ulang tahuan letakkan sedikit peralatan birthday seperti belon ..dan birthday items..biar simple dan menarik dan jangan over dengan props sehingga kita lupa bahan subjek.

Style it


The way food is set out on the plate is as important as the way you photograph it. Pay attention to the balance of food in a shot (color, shapes etc) and leave a way into the shot (using leading lines and the rule of thirds to help guide your viewer’s eye into the dish). One of the best ways to learn is to get some cook books to see how the pros do it.

Food Styling
Kalau and menonton program masakan di TV pasti andaperasan bahawa styling amat dititik beratkan. Di sini kretiviti memaikkan peranan yang pentng..bagaimana makanan disusun dan bagaimana hiasan mewarnai makanan itu dimainkan untuk menambat selera pemerhati. Dalam subjek ini saya lebih gemar menggunakan set putih yang boleh menyerlahkan makanan dan hiasana. Elak guna set berbunga kerana ia mengalaihkan pandangan kepada makanan yang dihidang.



Be Quick

Food doesn’t keep it’s appetizing looks for long so as a photographer you’ll need to be well prepared and able to shoot quickly after it’s been cooked before it melts, collapses, wilts and/or changes color. This means being prepared and knowing what you want to achieve before the food arrives. One strategy that some use is to have the shot completely set up with props before the food is ready and then to substitute a stand-in plate to get your exposure right. Then when the food is ready you just switch the stand-in plate with the real thing and you’re ready to start shooting.

Pantas dan Cepat.
Bila kita hendak membuat photography kita kena pantas dan cepat..kerana makanan jika dibiarkan lama sudah hilang kesegaranya. Rancang sessi anda

Cheat if you have to

As long as you’re not planning to eat the food afterwards, there are ways to enhance your food by using some industry tricks. For example, make your food glisten by brushing on some vegetable oil. Create that ‘fresh out of the oven’ steam by placing some microwaved cotton balls that have been soaked in water. Or make perfect-looking ice cream that won’t ever melt with some mashed potatoes.
Tipu Sunat
Ini adalah tricknya, kerana kita tahu makanan yang nampak berasap, atau makanan yang disudukan sudah pasti akan membuat kita kecur......jadi..sedikit tipu sunat perlu di sini , tidak semestinya kita makan tetapi kita cuma menggunakan taktik menyudu ataupun dalam hal lain jika kita hendak mengambil gambar buah..sapukan sedikit minyak supaya buah kelihatan segar dan berkilat


12 comments:

Mamasya said...

Aslmkum k.Paty.tips yg sgt berguna.tqvm for sharing...mmg teknik ambil gambar sgt penting utk food nampak menarik. tp itulah kdg2 sy bila siap masak tergesa2 nak hidangkan makanan....nak ambil gambar lagi.....ambil gambarpun asal jadi saja.
nengok kek fondant mini yg k.Paty deco kat bawah tu cantik sekali...k.Paty makin kreatif...

umi's cup cake said...

Assalamualaikum kak fatimah,
seronoknya dapat tips dari akak, saya tak pandai dan masa malam je ada...tp tips memang membantu...

Cheq Sue said...

tq kak paty atas info ni, memang berguna sangat2...cuma kadang2 masa lah yang menjadi halangan. bila dah malam, agak susah sikit nak dapat shoot yang cantik

Cheq Sue said...
This comment has been removed by the author.
Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mamasya...hem memang susah ya..sebab kita masak untuk makan..bukan untuk photo shoot..tetapi sekarang anak2 dah faham sebelum makan dia orang dah ambil gambar belum..kalau kata dah baru terkam makan ha..ha

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Umi..tulah akak sekarang ni semua yang akak masak akak ambil gambar..ikan kering goreng pun ambil..ha..ha..kalau pro

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Cheq Sue...alah bisa tegar biasa..macam tu lah mula2 tu susah lama dah jadi habit..semua kita nak ambil gambar

Nur68 said...

Assalamualaikum Kak Paty

Good tips here, tqs for sharing..P)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nur..untuk manafaat semua..dan menceriakan lagi dunia blogging kita

Azie said...

Good articles. I am still grappling in understanding the camera function.

Honeym's said...

great info thanx 4 sharing

Honeym's said...

great info thanx 4 sharing

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...