Banyak-banyak bihun, bihun cara ini yaang paling saya suka. Saya memang suka kombinasi rencah dan tauco dalam mee. Di kebayakkan tempat mee siam kering ini disertakan dengan sambal tumis...nyata sedap.
Walaupun aagak renyah menyediakan bahan taburan dan hiasannya,..ternyata ianya berbaloi dan menjadi kegemaran. Sesuai dijadikan juadah berbuka puasa dan majlis kecil.
Mee Siam Kering
- 1 paket bihun direndam hingga lembut
- 2 genggam taugeh
- 1 ikat kucai dipotong 1 " panjang
- 200 g udang hidup dibuang kulitnya
- 1 biji b1w1ng besar dihiris nipis
- 3 sdb minyak masak
- garam, gula dan perisa
Bahan untuk diblend
- 15 tangkai cili kering rendam
- 5 ulas bawang putih
- 1biji bawang besar
- 2 sdb udang kering direndam dulu
Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah
Bahan perisa
2 sdb sos tomato
2 sdb kicap manis
2 sdb tauco - dibaasuh dahulu
Bahan Hiasan
- 2 keping tahu digoreng dihiris nipis
- limau kasturi
- 2 bii telur dibuat telur dadar dihiris nipis
- 2 bii cili merah dihiris nipis
- 2 tangkai daun bawang dihiris nipis
- Bawang goreng
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga garing.
- Masukkan bahan blend sehingga garing.
- Masukkan udang dan biarkan seketika. M
- Masukkan taucu , sos tomato, kicap dan biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika perlu.
- Masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, dan kucai gaul hingga rata.
- Tambahkan air jika perlu.
- Angkat dan hias.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment