Biasanya saya membuat asam pedas, saya tidak menggunakan bahan tumis, main cebur aje, baru-baru nie lihat sepupu masak asam pedas cara tumis menggunakan halba, saya jadi terpanggil untuk mencuba..so resipi ini ialah resipi asam pedas tumis....sedap tetapi kena hati-hati jangan banyak masukkan halba jika tidak ia akan effect baunya. Apa pun asam pedas ini memang hebat.
Asam Pedas Tumis
- 1 ekor ikan bawal dipotong membuat gulai
- 7 bendi
- 1 ikat daun kesom
- 5-7 biji bendi atau terung
- 1/2 senduk minyak masak
- 1/2 cawan air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit pati kube ayam jika suka
Bahan Tumis
Bahan Blend
Blend semua sehingga halus
Cara Membuatnya
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sdt1 halba
Bahan Blend
- 30 tangkai cili kering - rendam
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1" belacan
- 2" kunyit hidup
Blend semua sehingga halus
Cara Membuatnya
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi
- Masukkan bahan blend dan tumis sehingga garing.
- Masukkan 2 cawan air ..renehkan seketika
- Masukkan ikan dan daun kesom.
- Masukkan air asam jawa, garam, gula dan pati kube
- Masukkan bendi
- Biar sehingga naik minyak dan angkat.
Notes
Adapted from -PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment