Saya tidak tahu dengan orang lain..bagi saya lepat labu ini memang cukup menyelerakan. Lemak labu bersama lemak dan masin kelapa parut menjadikan kuih ini tidak mudah jemu. Sesuai buat sajian petang dan berbuka puasa.
So sedap
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/4 cawan gula (dan di tambah 3 sudu besar lagi gula)
- 1/2 sudu teh garam halus
- 1/2 biji labu kuning - berat anggaran 1 kg
- 1/2 biji kelapa parut - gaulkan dengan sedikit garam
- Daun pisang secukupnya - di layur
Cara
membuatnya:
- Masukkan semua bahan kecuali kelapa kedalam sebuah mangkuk, gaul hingga semua bahan bercampur dan ketepikan seketika.
- Panaskan kukusan
- Potong daun pisang selebar 4 x 10
- Sudukan 2 sudu adunan labu dan letakkan atas daun pisang
- Masukkan lebih kurang 11 sudu besar kelapa
- Tutup dan baalut seperti membuat lepat pisang
- Kukus selama 15 minit dan angkat.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment