Pages

Saturday, July 19, 2014

SAMBAL TUMIS SOTONG BASAH


Permintaan Ramadan, saya buat untuk teman yaang berhajat untuk sedekah di Masjid. Sambal ini dibuat bersama Nasi Lemak Daun Pisang. Oleh kerana sotong basah  ini mengecut bila masak..saya campurkan sotong yang dipotong bulat dan sotong yang dibiarkan se-ekor-ekor jadi nampak muai. Kepekatan kuah bergantung kepada selera masing-masing.



Sambal Tumis Sotong Basah



  • 1 kilo sotong basah - dibersihkan
  • 1 biji bawang besar dihiris bulat
  • 2 sdb air asam jawa
  • 5 sdb minyak masak
  • garam, gula dan perisa secukup rasa


Bahan blend

  • 25 tangkai cili kering direndam dahulu
  • 2 biji bawang besar
  • 2" belacan


Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah


Cara Menyediakannya

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga garing
  2. Masukka sotong dan biar sehingga sotong agak masak
  3. Masukkan, garam, gula, perisa dan air asam.
  4. Biarkan seketika, masukkanaair jika ingin berkuah
  5. Masukkan bawang besar yang dihiris bulat
  6. Biarkan seketika dan angkat.

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...