Permintaan Ramadan, saya buat untuk teman yaang berhajat untuk sedekah di Masjid. Sambal ini dibuat bersama Nasi Lemak Daun Pisang. Oleh kerana sotong basah ini mengecut bila masak..saya campurkan sotong yang dipotong bulat dan sotong yang dibiarkan se-ekor-ekor jadi nampak muai. Kepekatan kuah bergantung kepada selera masing-masing.
Sambal Tumis Sotong Basah
Bahan blend
Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah
Cara Menyediakannya
- 1 kilo sotong basah - dibersihkan
- 1 biji bawang besar dihiris bulat
- 2 sdb air asam jawa
- 5 sdb minyak masak
- garam, gula dan perisa secukup rasa
Bahan blend
- 25 tangkai cili kering direndam dahulu
- 2 biji bawang besar
- 2" belacan
Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga garing
- Masukka sotong dan biar sehingga sotong agak masak
- Masukkan, garam, gula, perisa dan air asam.
- Biarkan seketika, masukkanaair jika ingin berkuah
- Masukkan bawang besar yang dihiris bulat
- Biarkan seketika dan angkat.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
3 comments:
sedapnyerr..
Xde bawang putih ke..
Xde bawang putih ke..
Post a Comment