Mee ringkas sesuai but sarpan mahaupun minum petang..tapi saya menyediakan untuk bersahur semalam. Basah mee ikut cita rasa masing-masing. Air stok daging menjadikan mee ini sedap.
Beef Yellow Noodles/ Mee Goreng Daging
- 1 paket mee kuning - basuh dan toskan
- 5 tangkai kucai dipotong " panjang
- 1 genggam taugeh
- 200 g isi daging direbus dan dihiris nipis, simpan airnya
- 3 sdb minyak masak
Bahan Tumis
- 1 biji bawang besar dihiris nipis
Bahan Blend
- 15 tangkai cili kering direndam
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
Bahan Perisa
- 1 sdb sos tiram
- 2 sdb sos tomto
- 1 sdb kicap pekat
- Panaskn minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan
- Masukkan bahan blend
- Biar seketika, kemudin masukkan sos tiram, sos tomato dan garam secukup rasa
- Masukkan mee kuning..kacau rata.
- Masukkan air stok daging...bnyaknya bergantung kepada basah mee yang diingini
- Akhir sekli masukkan kucai dan taugeh.
- Biar seketika dan angkat
Notes
Adapted from - PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment