Perghhhh...kerabu ini kalau dah buat, lauk lain biasanya saya sudah tidak pandang, sedap meratah. Banyak cara menyediakannya tapi yang ini adalah cara saya. Saya lebih gemar meletakkan udang hidup dan kerang rebus. Boleh juga digantikan dua bahan ini dengan ikan goreng yang diambil isinya.
Keseimbangan asam, garam dan cili penting untuk mendapatkan hasil yang mantop...pendek kata kerabu ini kalau lagi pedas lagi bagus...ameen...sodap
Kerabu Pucuk Paku Taugeh
Bahan Blend atau tumbuk
Tumbuk atau blend sehingga halus - macam buat sambal belacan
Cara Menyediakannya
- 1 ikat pucuk paku dipotong 1" panjang dan celur
- 2 genggam taugeh dicelur
- 1 labu bawang besar dihiris dihalus
- 2 sdb kerisik
- 1/2 cawan santan pekat
- 100 g kerang rebus
- 100 g udang direbus
- 2 sdb beras digoreng dan ditumbuk
- 2 sdb air asam jawa
- garam, gula dan perasa
Bahan Blend atau tumbuk
- 10 biji cili merah
- 7 biji cili padi
- 1" belacan
Tumbuk atau blend sehingga halus - macam buat sambal belacan
Cara Menyediakannya
- Satukan semua bahan kerabu keadalam mangkok - tinggalkan sedikit beras tumbuk
- Masukkan bahan blend gaul rata dan masukkan garam, gula dan perasa secukupnya.
- Adjust asam..garam secukupnya
- Msukkan dalm pinggan hidang dan taburkan dengan baki beras tumbuk tadi.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment