Bila saya bertanyakan one of my restoran staff apa favourite Iftar masyarakat Burma, katanya Kyauk Kyaw...hemmm...mulanya pening memikir kerana dia tidak langsung menyebut jelly..katanya kuih...so saya bayangkan yang ianya kuih..tetapi bila saya goggle agak terperanjat juga apabila yang dimaksudkan Kyauk Kyaw adalah sebenarnya agar-agar.
Lebih menarik lagi bila saya terus goggle..resipinya lebih kurang sama dengan agar-agar santan kita..memang same 100 % cuma orang Malaysia ni lebih kreatif..agar santan kita terdapat banyak variasi, warna..merah jambu, hijau dan gula melaka..tetapi kyauk kyaw Burma..hampir semua blog yang saya kunjungi semuanya maintain warna original..warna putih kelapa...so let's check this out
Burmese Jelly - Kyauk Kyaw
- 1 paket agar-agar serbuk
- 3/4 cawan gula
- 4 1/2 cawan air
- 1 cawa santan
- 1 hel1i dun pandan
Cara Menyediakannya
- Masak air dan gula sehingga gula hancur.
- Masukkan serbuk agar-agar
- Renehkan seketika
- Padamkan api..biarkan seketika
- Masukkan ke dalam acuan agar-agar dan sejukkan sehingga agar-agar beku dan keras
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment