Kuih yang cukup mudah dan tidak memerlukan sukatan.. Sago dan kelapa putih digaul kemudian dilapiskan dengan gula melaka. Sedap dimakan panas-panas..tetapi kalau dah sejuk agak liat sedikit. Juadah minum petang atau iftar yang mudah dan ringkas.
- 500g sago biji-cuci dan toskan
- 250g kelapa parut putih
- 400g gula melaka- dihiris2
- secukup daun pisang untuk membungkus-dilayur dan bersihkan
- daun pandan dicarik-carik
- sedikit garam
Cara-cara
- Rendam sago paaling kurang 1 jam, toskan airnya
- Masukkan sago biji,kelapa parut dan garam didalam mangkuk besar dan digaul rata.
- Ambil sehelai daun pisang yg di potong berukuran 4"x10" atau ikut pilihan masing2(jika inginkan kue nya besar atau kecil)
- Buatkan seperti kon dan masukkan daun pandan,1 sdm sago dan tekankan sedikit agar mampat.
- Masukkan 3/4 sdm gula melaka
- Abok-abok dan akhir skali masukkan 1 sdm sago lagi-tekankan sedikit lagi baru di bungkus kemas2
- Pastikan air dikukusan sudah panas baru dikukus anggaran 25 atau 30 min atau sehingga sagonya masak(bertukar menjadi jernih)
Notes - Jika sukar mendapatkan daun pisang boleh dikukus dalam loyang.
1 comment:
dah lama mencari resepi ni...
feveret ni...
tq.. (",)
Post a Comment