Dalam bulan Ramadan ni, kalau kita bukan peminat Bazar Ramadan, biasannya kita akan mencari kuih yang simple sedap dan mudah menyediakkan. Rasanya kuih sago ini merupakan favourite Ramadan..bahanya simple, membuatnya mudah..dan rasanya pun enak.
Selalunya merah menjadi pilihan tetapi kali ini pilihan saya hiau dengan perasa pandan..hmmmm....yum..yum
Sago Pandan
- 1 cawan sagu biji
- 2 1/2 cawan air pandan
- 3/4 cawan gula
- 1/2 biji kelapa parut sedikit garam gaulkan rata. Boleh dikukus kelapa ika mahu tahan lama.
Cara Memyediakkannya
1. Sagu biji
dibersihkan, jirus dengan sedikit air dan toskan airnya.
2. Masakkan
gula dan air pandan hingga hancur dan mendidih.
3. Masukkan
sagu kacau hingga sagu kembang.
4. Bila sagu
kembang angkat dan masukkan dalam loyang. Sejukkan
5. Setelah
sejuk dipotong dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan garam.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment