Asalnya hendak memasak lomak ketam...ha..ha..tapi terlupa hendak membeli santan..so terpaksa tukar plan pada saat akhir. Resipi ini cukup mudah, saya hanya menggunakan sambal belacan tumis biasa. Oleh kerana saya suka kering dan tidak berkuah..maka saya kurangkan airnnya. Cukup sesuai bagi yang suka meratah.
Ketam Goreng Sambal Belacan
Bahan Blend
Blend semua bahan menjadi pes basah
Cara Menyediakkannya
- 6 ekor ketam dibelah dua
- daun bawang untuk hiasan
- garam, gula dan perisa secukup rasa
- 3 sdb minyak
- perahan sebiji liamau
Bahan Blend
- 15 biji cili merah
- 15 cili padi
- 2" belacan
- 1 biji bawang besar
Blend semua bahan menjadi pes basah
Cara Menyediakkannya
- Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga garing
- Masukkan, ketam, garam, gula dan perisa
- Masukkan 1/2 cawan air..boleh tambah air jika hendak berkuah.
- Perah sebiji limau
- Biar atas api sehingga ketam masak
- Angkat dan tabur daun bawang.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment