Pages

Tuesday, July 22, 2014

TAUGEH LEMAK PUTIH


Taugeh selain digoreng sedap dibuat masak lemak putih ini. Biasanya gandingannya kucai dan tahu. Selain dari udang hidup, udang kering atau ikan  bilis sesuai dijadikan perencahnya.

Taugeh Lemak Putih




  • 3 genggam taugeh
  • 6 tangkai kucai dipotong 1" panjang
  • 2 tahu dipotong kecil
  • 2 biji cili merah dihiris menyerong
  • 1 biji bawang besar dihiris 
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • garam dan perisa secukup rasa


Cara Menyediakannya

  1. Masukkan santan cair, cili, bawang besar dan udang. Renehkan atas api sehingga mendidih
  2. Masukkan  santan pekat taugeh, kucai dan tahu,
  3. Masukkan garam dan perasa secukupnya

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...