Resipi dari Uttar Pradesh yang terkenal di kebanyakan negara Asia Tenggara terutama di restauran India. Resipi ini terdapat berbagai variasi tetapi yang paling saya suka ialah yang menggunakan tepung kacang kuda dan dihidangkn bersama cili hijau dan sos asam. Sajian berbuka yng mengenyangkan..biasnya kalau saya buat pakoras ni nasi saya skipped. Sedap...
Chickpeas Pakoras - Uttar Pradesh
- 1 cawan Gram flour atau tepung kacang kuda
- 1 sdb tepung jgung
- 1 sdt serbuk cili
- 1/4 sdt serbuk kunyit
- 1 sdt serbuk hlia
- secubit soda
- 1 tangkai daun kari dihiris halus
- 1 biji bwang besar dipotong dadu (cincang)
- 1 sdt jintan manis
- garam secukup rasa
- minyak untuk menggoreng
- air secukupnya
Cara Membuatnya
Notes
- Campurkan semua bahan, masukkan air dan pastikan adunan seperti jemput-jemput
- Goreng sehingga kekuning-kuningan
Notes
Adapted from - Patyskitchen
No comments:
Post a Comment