Resipi sambal tumis biasa yang dipelbagaikan dengan memasukkan kacang tumbuk. Resipi ini boleh dijadikan lauk biasa atau dimakaan bersama Nasi Lemak. Boleh guna sotong kembang dipasar atau sotong kering yang dikembangkan.
Sambal Tumis Sotong Kering Berkacang
- 3 ekor sotong kering direndam dengan air abu
- 1 biji bawang besar dihiris bulat
- 2 sdba air asam jawa
- 1/2 cawan kacang tumbuk
- 5 sdb minyak masak
- garam, gula dan perasa secukupnya
Bahan Blend
- 25 tangki cili kering direndam
- 2 biji bawang besar
- 2" belacan
Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah
Cara Membuatnya
Cara Membuatnya
- Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga garing.
- Masukkan sotong dan biarkan sehingga sotong masak.
- Tambah air jika ingin berkuah
- Masukkan garam, gula, asam jawa dan perasa.
- Bila kuah agak pekat masukkan kacang tumbuk dqn bqwqng besqr yqng dihiris bulat
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment