Sajian popular menjelang Ramadan, bukan sahaja di Malaysia malah diseluruh dunia. Menarik tentang samosa ia popular di Timur Tengah, utara Afrika, India, Pakistan, Sri Lanka,Bangladesh dan juga Asia Tenggara..semuanya berpusar dari sejarah perdaganggan...yang dibawa oleh perdagang.
Banyak variasinya..tapiaapa pun kalau sebut samosa saya lebih gemar membuatnya dengan menggunakan kombinasi tepung gandum dan tepung atta..cara asli dari punjabi...kulitny ranggup dan kuraang serap minyak. Untuk inti boleh buat apa cara sekali pun. Sedap disajikan bersama sos asam.
Punjabi Beef Samosa - Pakistan
Yield - 10 pieces
Untuk Kulitnya
- 1 cawan tepung atta
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan ghee/minyak
- 1/4 cawan biji karom
- air secukupnya
- secubit garam
- Satukan tepung dan biji karom masukkan ghee.
- Gaul seperti serbuk roti
- Masukkan air sehingga adunan menjadi seperti doh
- Rehatkan doh sebelum digunakan
Bahan Inti
- 200 g daging dicincang
- 3 biji kentang..direbus 1/2 dilecek sedikit
- 1/2 cawan kacang peas
- 2 biji bawang besar dipotong dadu
- 1 cawan daun pudina
- 5 biji cili hijau dihiris halus
- 1 sdb intan putih
- 1/2 sdt jintan manis
- 1/2 sdt serbuk ketumbar
- 1/2 sdt garam masala
- garam dan gula secukup rasa
Bahan Blend
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1" halia
Blend semua bahan sehingga halus
Cara menyediakan Inti
- Perapkan daging dengan rempah kering dan biar seketika
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu
- Masukkan daging , masukkan garam, gula secukup rasa
- Masukkan kentang, kacang peas, pudina dan cili hijau
- Biarkan seketika sehingga inti keringadan angkat
Cara Mengisi Samosa
Boleh dilihat di sini -http://www.evergreenrecipes.com/punjabi-samosa-recipe/
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment