Wednesday, April 16, 2014

DAGING BAKAR AIR ASAM TITI SERONG


Resipi mudah disediakan untuk makan tengah hari mahupun malam. Untuk Resipi Daging Bakar ini saya lebih suka membuatnya ringkas. perap daging bersama lada hitam dan kunyit lalu dibakar.

Manakala untuk sambal pencicahnya..saya masukkan sedikit belacan, kerisik dan tomato pes. Rasanya lebih mantap. Kalau yang suka pedas boleh ditambahkan cili padi.


Daging Bakar Air Asam
Prep time

Cook time

Total time

.
Daging Bakar
500 gm isi daging
1/2 sdt serbuk kunyit
1/2 sdt serbuk lada hitam
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk direnjis

Perap semua bahan sekurang-kurangnya 1 jam. Bakar sehingga empuk dan masak. Semasa membakar boleh direnjis-renjiskan dengan minyak. Dah masak hiris daging nipis-nipis

Air Asam
2 biji tomato buah dihiris nipis
2 labu bawang besar dihiris dadu
15-20 biji cili padi dihiris nipis
1/2 belacan dibakar - diramas.halus
3 sdb kerisik
2 sdb tomato pes
1/2-1 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Satukan semua bahan dan adjust rasa




 @PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.

3 comments:

Sidratul Muntaha said...

ya Allah kak
sedapnya tgk
kecur air liur

IeRA said...

salam singgah petang kak...

adda syuhada said...

salam singgah..

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...