Pages

Thursday, February 07, 2013

TALAM MACARONI BERCHEESE


This is awesome and I love this so much...a combination of east meets west....the bottom layer is the east favourite which is "kuih talam" and the top layer is the west favourite macaroni casserole which is a steam version. Perfect for tea or even breakfast.

TALAM MACARONI CHEESE 
Adapted from Chef Zubaidah Che Pa

Bottom Layer
120 g rice flour / 120 g tepung beras
50  g tapioca flour / 50 g tepung ubi
50 g flour / 50 g tepung gandum
250 g coconut milk / 250 g santan
500 g water / 500 g air
1 tsp salts / 1 sdt teh garam


Combine all ingredients sieve and cook over low heat till thicken / Masukkan semua bahan tapis dan masak atas api kecil sehingga kental.

Pour over a baking sheet and steam for 20 minutes / Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.

For The Fillling / Untuk Intinya
400 g minced meat / 200 g daging kisar
1 packet curry powder / 1 paket rempah kari
2 tbsp chili powder / 2 sdb serbuk cili
3 onion dice / 3 bawang besar dipotong dadu
salts and sugar to taste / garam dan gula secukup rasa
3 tbsp oil / 3 sdb besar minyak masak

Heat up oil and sautee onion..add in curry and chili powder. Cook till fragrant then add in minced meats. Add salts and sugar to taste and cook till done and set aside / Tumiskan bawang besar sehingga layu. Masukkan rempah kari dan cili..masak sehingga naik baunya. Akhir sekali masukkan daging..garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga daging masak dan sehingga agak kering. Angkat dan letak sebelah.

For The Top Layer / Untuk Bahagian Atas
4 eggs / 4 biji telur
50 g flour / 50 g tepung gandum
200 g coconut milk / 200 g santan
200 g water / 200 g air
30 g cornflour /30 g tepung jagung
200 g cooked macaroni / 200 g makaroni yang siap di rebus
Mozerella Cheese / Mozerella Cheese - Optional
Cut Red Chilies and Spring onions / Hirisan cili merah dan daun bawang untuk tabur,


Whisk eggs,coconut milk and all the dry ingredient till incorporated..seive and add in macaroni and fillings. Stir and combine well. /Pukul telur dan masukkan santan dan semua bahan kering. Masukkan garam secukup rasa gaul rata dan tapis. Masukkan macaroni dan inti daging tadi dan gaul rata.

Take a fork...and poke on the cook bottom layer then pour in the macaroni mixture and sprinkle cheese, red chilies and some spriing onions. steam for another 30 minutes / Gunakan garfu dan cucuk2 bahagian bawah yang telah dikukus tadi...kemudian curahkan adunan makaroni, taburkan parutan cheese, cili merah dan daun bawang. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.



Resipi menarik..2-1, resipi talam dan dilapiskan dengan casserole makaroni. Cukup sedap...saya suka sajian ini mengenyangkan dan sesuai didijadikan sajian minum petang atau pun untuk sarapan pagi. jika   tidak sukakan cheese..tak perlu letak...makaroni dan talamnya sudah cukup sedap..tetatpi kalau anda peminat cheese maka bolehlah ditabur di atas.

Next Post - Snowy Mille Crepe Cheesecake


7 comments:

faa.rosli said...

unik..memang nampak sedap..

Liza said...

mmg menarik ni kak paty, nmpak sedap...

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Thanks Faa ini resipi Chef Zubaidah Che Pa..cukup mengenyangkan..kombinasi talam dan casserole macaroni..cubalah enak bangat

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Hi Liza lama tak dengar berita akak pun jarang berjalan2 diblog sekarang banyak berjalan di FB....this recipe is adapted from Chef Zubaidah Che Pa

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..wahhhh mabelesssss sungguh resipi ni..teringin gak nak mencubanya suatu hari nanti....

Wattie said...

Salam Kak Paty,
Sedapnyaaaa......Sesuatu yang berlainan, wajib dicuba, thanks for sharing....

Wattie said...

Salam Kak Paty,
Sedapnyaaaa......Sesuatu yang berlainan, wajib dicuba, thanks for sharing....

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...