Monday, February 11, 2013

THE MAKING OF TURKISH INDULGENCE


If you are a frequent visitor to Secret Recipe Cafe am sure you are aware of this new product from SR..its Turkish Indulgence - Medley of chocolate and light cream topped with pistachio crumbles, embedded with aromatic rose flavoured Turkish candy, soft marshmallows, crunchy pistachios and a coating of dark couverture chocolate. It's all 5 layers.  It's awesome !!!. I just learned to bake this from - http://norbainicakes.blogspot.com/. It's great...there's no reipe here just a simple slot what I named as "The Making Off" which highlighted the steps..and if you which to have the recipe I believe its fair for you to enroll yourself in Norbaini Cakes classes...honestly it's worth especially for those who is in cakes business.


The Bottom Layer - layer of chocolate ganache, mashmallow, jelly and pistachio - use a ring for molding this.


The 2nd Layer - Chocolate whipped cream fillings, pipe on top of the bottom layer


The 3rd Layer is a chocolate cake layer..you can use sponge or chocolate cake....put on top of the second layer


The 4th Layer - Cheese Mousse Layer


The Final Layer - ganache and pistachio


Macam buat film pula ada session "The Making Off"....ha..ha..dalam sessi ini saya cuma buat preview aje...saya tidak meletakkan resipinya kerana resipi-resipi ini saya berguru jadi rasanya fairlah saya tidak menyiarkan resipinya fair pada guru dan fair pada kawan-kawan yang sesama berguru. So jika inginkan resipinya bolehlah daftarkan diri pada kelas Norbaini Cakes...memang berbaloi terutama mereka yang mempunyai business cake. Turkish Indulgence ni adalah product terbaru Secret Recipe. Kek ini mempunyai 5 lapisan dan harga sebjiji kek ini kalau tidak salah saya ialah RM120 sebiji..memang kek yang top selepas Chocolate Indulgence. Atas adalah step-step membuatnya. Modal kek agak tinggi juga kerana banyak menggunakan bahan-bahan yang mahal. Memang sedap kek ini..

Next Post - The Making of Absolute Chocolate Cake

5 comments:

mommy khalisya rania said...

BESTNYE!TQVM 4 da resepi...mmg suka sgt kek ni :)

H@NiEM S@leH said...

Salam.. Akak xnak share resipi? Terliuq tgk..

H@NiEM S@leH said...

Salam.. Akak xnak share resipi? Terliuq tgk..

syarina azreen said...

assalamualaikum kak..tq for the post..even the making pun ok je..nak try buat..semoga akak murah rezki..hehe

SIRAJUDDIN KAMARUDDIN said...

Anda dah cuba? Saya dah cuba. Nanti saya upload gambar. Terima kasih tidak terhingga kepada yang sudi berkongsi resepi. Lepas ni secret recipe tak boleh cari makan lah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...