Wednesday, November 14, 2012

MINI SHEPPARD PIE


A delicious twist on the classic Shepherd's Pie. Recipe and they're baked in individual ramekins to guarantee perfectly sized servings and help you get it on the table fast. 

These Mini Shepherd’s Pies are not only a yummy, but could be fixed anytime. They can also be frozen for a future quick meal, so you might want to make a double batch. And their size is perfect for little hands! I made a short cut version by using store bought Prego cabonara sauce and also added a sprinkle of shredded cheese to the top for added flavor and color.
























300 g chicken fillet cut into cubes
2  chopped onion
1/2 teaspoon minced garlic
1 cup mix vegetables
1/2 can button mushroom
1/2 can of Prego cabonara
125 g  cream cheese
3 tablespoons butter
5-6 large potatoes, cooked and mashed 
2-4 tablespoons shredded cheese {any kind will work}

Method

Peel and cook potatoes until tender, mash with cream cheese and butter


While the potatoes are cooking, brown the chicken fillet and onion until meat is no longer pink.
Add garlic and cook for 1 minute or until tender.
Stir in Prego Cabonara Sauce, mushroon and mix vegetables cook for a while and set aside


Fill with chicken mixture in the individual aluminium
Top with a spoonful of mashed potatoes



Sprinkle with cheese
Bake at 375 degrees for 20-25 minutes
Serve immediately

Cara yang paling mudah menyediakan Sheppard Pie dan boleh didingin bekukan. Saya tidak membuat kulitnya seperti mana lazimnya dan untuk intinya pula saya cuma menggunakan sos Prego Cabonara, isi ayam mix vegetables dan cendawan. Toppingya saya gunak kentang bersama cream cheese dan cheese pamesan sebagai taburan. Memang mudah tidak renyah dan boleh dibuat segera. Sajian minuman petang mahupun sarapan pagi yang dibuat menggunakan mini aluminium foil yang mudah dijadikan bekal ke pejabat atau ke sekolah.

Next Post - White Chocolate Strawberry Muffins

8 comments:

Suzana Ibrahim said...

dah lama saya bercadang nak membuatnya.resepi kak paty nampak mudah sahaja.mesti sedap ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak..
nampak menyelerakan kak... anak2 sy cukup suka benda2 mcm ni... aritu dah cuba juga sheppard pie tp versi lain sikit... nnt leh try versi akak plak kalau masa mengizinkan.. thanks..

Noor Yusoff said...

Salam Paty...Alahai nampak sedap lah ..i like hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak paty.Apa kabar?Lama atie xsinggah kat sini.
Nampak sheppard akak ni lajuuu jer sampai.hikhik

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Suzana resipi ni resipi mlas sedikit..ambik mudah aje..kalau yang biasa tu kita lebih suka buat pedas sedikitkan pakai serbuk kari.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ya Madhiha..ini versi short cut cepat dan mudah..inti dia boleh juga buat chicken pot pie. Ada masa boleh buat yang betul2 ada masa kita pakai short cut tenguk mana yang sempat

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Alahai Noor...cubalah

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Azatiesayang...memang laju sebab dia mudah dan cepat...semua main jalan pintas aje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...