Sunday, November 11, 2012

DURIAN CREPES FEVER ---- WOW IT'S A HIT NOW



OMG it's Durian Crepes Fever now..especially in Klang Valley..hot selling kuih now. I've tasted this in Indonesia and in Philippines but not in Malaysia..may be it just hit Malaysia. Well many had tried so I don't want to miss the boat, even though a bit late as compared to others..I believe it's better late then  never. Honestly this is heavenly good especially for durian lovers. There are a few variations you can make, durian, mango, peaches and what ever your preference but from the bottom of my heart I still prefer durian. For the filling too you can make a few variations custard filling or whipped cream I choose the later it's easier just whip the cream. I understand this kuih are selling at RM10 for 4 pieces..wow!!! good business ha for those who are smart enough to grab the opportunity, and for those who are new and wish to learn to make one here's the recipe and enjoy your Deepavali holiday with this Durian Crepes ..




DURIAN CREPES
Ingredients A
80 g flour / 80 g tepung
20 g corn flour / 20 g tepung jagung
20 g glutinous rice flour / 20 g tepung pulut
1/2 tsp salts / 1/2 sdt garam
40 g sugar / 20 g gula

30 g melted butter / 30 g mentega cair
300 g freh milk / 300 g susu segar
2 eggs / 2 biji telur

Ingredients B
200 g whipped Freh Cream /200 g whipped fresh Cream

Ingredients C
Adequate Durian mashed / Durian yang dilecek secukupnya
or 
Adequate Mango cut into cube and puree some / Mangga secukupnya dipotong dadu dan dipureekan sedikit.

Mix Ingredients A until well combined. Add coloring of your preference/Campurkan semua bahan A dan masukkan perwarna kegemaran anda dan letak sebelah


Mashed The Durian and whipped the cream and set aside/ Lecekkan durian atau dadukan mangga serta siapkan krim putar


Heat up pan with oil, pour batter into pan swirl like you make kuih dadar and cook until done. Remove from pan  and set aside / Panaskan minyak dan leserkan sedikit dengan butter, letakkan adunan dan goyang seperti membuat kuih dadar. Masak sehingga masak, angkat dan letak sebelah.

Pipe the fresh cream at the center of  the pancake and topped with durian. Fold both sides like folding a parcel / Letakkan krim putar ditengah dan letakkan durian atau mangga diatasnya. Lipat adunan seperti mana kita lipat bungkusan ataupun lipat popiah.


Akhirnya dapat juga buat crepes durian yang sedang panas di pasaran dan di dunia blogger. Rata-rata singgah blog kekawan pasti ada crepes durian ini. Sebenarnya crepes ini sudah lama di Indonesia dan Filipina, saya pernah merasa crepes ini di Bandung Indonesia tapi cuma baru agaknya di Malaysia. Wow bagi yang pandai membuat business inilah kesempatanya ya sefaham saya di Mid Valley KL, 4 keping harganya RM10. Tetapi sebenarnya crepes ini boleh dipelbagaikan...untuk kali ini saya buat dua perisa yang kuning durian dan yang hijau mangga. Memang sedap dan paling bahagia ialah peminat durian satu cara yang nikmat menikmati durian. Crepes ini lebih sedap kalau disejukkan sebelum dihidang..memang sungguh nikmat.

12 comments:

Nina Mirza said...

Kak Paty....
Gedebukk..! Jatuh jantung Nina dibuatnya

Crepe durian Ohhh... Crepe durian
dah makan sekali pasti nak berkali-kali.... tak henti makan! Aduyai~

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nina, satu MALAYA tengah giler dengan crepes ni ya..mak aiii sampai gedebuk jadinya....

Kak Nik Ja said...

salam kak pat...yur crepes look thinly gorgeous...letak tpg pult ekk...nanti bleh terai...tapi nak cari durian tuh yg susah skit...huhu

Noor Yusoff said...

salam Paty...hakikatnya crepes nie memamng best kan. Saya suka dengan crepes awak nampak mulus dan gebu gitu.Nampaknya satu tak cukup kena empat baru lega..hehe

Sidratul Muntaha said...

salam
nak share resepi dlm blog..
kami creditkan kembali pada Kak PAtty yer..
tpi publish ari senin minggu depan..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nik Ja..ya my recipe used 3 jenis tepung, gandum, puluit dan jagung..try la...kat umah ni laju aje

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks noor pas ni nak suruh M Nasir cipta lagu untuk DC yang mulus dan gebus..ha..h.a

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ok Sidratul....fine with me

Anonymous said...

Kak Paty, you memang hebat dan terbaik. Rasa bertuah dpt bersahabat dgn org yg hebat. Masakan yg sentiasa wow disertakan org nya yg cantik budi bahasa. Tq Senyum Sokmo

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ha..ha..Senyum Sokmo..akak dah masuk 1/2 abad baru dapat peluang macam ni...ha..ha..hobby masa pencen nanti..jangan cakap hebat belum hebat lagi baru lesen "L"

RADIAH said...

tq auntie :)

nahidworld said...

yammy nice food.i think it is more tesy.i like this food very much

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...