Pages

Friday, May 06, 2011

GOOD MORNING MALAYSIA FRIDAY 6TH MAY 2011 BREAKFAST MENU - BELACAN FRIED RICE AND POPPYSEED PANCAKE



Last night a friend of mine dropped by for dinner. I cooked Padang dishes, Kalio Babat, Pepes Ikan, Sambal Udang and Lemak Pucuk Paku. I was really in the mood of cooking. Have some left over rice, I made this Belacan Fried Rice for breakfast and some pancake. This Belacan Fried Rice is one of the family favorite, I seldom cook anything hot and spicy during school days however since my daughter Myra wanted it so much then it leave me with no other choice but to follow. So here's my Belacan Fried Rice Recipes:-

INGREDIENTS
4 cups of 1 day old rice. / 4 cawan nasi
2 eggs- scrambled / 2 biji telur buat telur pecah
1 onion chopped / 1 biji bawang besar dicincang
1 spring onions cut into 1" length / 1 tangkai daun bawang dipotong 1" panjang
For the Belacan Paste
7-8 bird's eyes chilies / 7-8 biji cili padi
1 onion / 1 biji bawang besar
3 cloves garlic/ 3 ulas bawang putih
1" belacan / 1" belacan
2 tbsp anchovies / 2 sdb ikan bilis direndam

Using mortal and pestel pound all the ingredients and leave aside / Tumbuk atau blend semua bahan, jangan terlalu hancur letak sebelah.

PREPARATIONS
  1. Firstly, heat up the pan or wok until really hot. Add in the oil once the wok is hot. Next, saute the pounded ingredients until fragrant. / Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga garing.
  2. Add in the chopped onions. - this should not take long . perhaps 1 minute. Finally, stir in the rice and coat throughly. Add the scrambled eggs and spring onions.Serve hot. / Masukkan bawang besar yang dicincang halus tadi, biarkan bawang layu. Masukkan nasi dan garam. Kacau rata. Akhir sekali masukan telur pecah yang digoreng tadi dan daun bawang. Gaul rata dan hidang.
__________________________________________________________________
Semalam ada teman lama datang bertandang dan makan malam di rumah. Lama tak jumpa, jadi saya masak Padang ala Minang, Kalio Perut Lembu, Lemak Pucuk Paku, Pepes Ikan dan Sambal Udang. Ada lebihan nasi semalam jadi pagi ini saya buat nasi goreng belacan. Biasanya saya jarang masak nasi goreng belacan ni pada hari sekolah, bukanya apa resipi ini agak pedas sedikit menggunakan cili padi, takut nanti budak-budak n i memulas pula di sekolah, tetapi dek kerana anak saya Myraz nak sangat nasi goreng pedas ni terpaksalah saya akur dengan kehendaknya. Myraz selalu bawa bekal ke sekolah, katanya seronok makan bersama teman-teman, berkongsi hidangan. Pagi ini saya buat nasi goreng dan pancake la, sebab yang bongsu tu pula hantu pancake, wajib nak juga , dalam seminggu setidak-tidaknya mesti sekali kena ada pancake. Kali ini saya buat pancake poppy seed. Buah strawberry dari Cameron Highland masih ada, cantiklah buat sekali  makan bersama sirap maple.
__________________________________________________________________
Next Post - Poppy Seed Cake Pancake
__________________________________________________________________

1 comment:

Mas said...

amboiii..rajinnya akak sorang ni....
kasi mas nasi goreng sepinggan...he..he..

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...