Pages

Monday, May 02, 2011

STRAWBERRY- BLUEBERRY SALAD

The beauty of staying in Ipoh is that if you really crave for strawberry or anything to do with strawberry you can jut drive up to Cameron Highland. It just takes you 45-1 hour. I used to do this especially during week ends especially Saturday Night where they have "Pasar Malam". Just jalan-jalan get some fresh air and shop fresh fruits and vegetables. Both fruits and vegetables are really..really fresh and cheap. Strawberry is one of them. Another thing that I love there is the fresh teh brew at  BOH tea garden and on the way up there's a lovely cafe with ranges of strawberry menu. Marvelous, very relaxing and wonderful.
Depending on mood, depending on time, this crazy ideas will brought me there without planning. We went there last Saturday, as usual have the wonderful tea at BOH tea garden, jalan-jalan sight seeing, shopped at the Pasar Malam bought dozens of strawberries and on the way back dropped at the Strawberry cafe getting some fresh ideas on strawberry menu and now here back in Ipoh I am experimenting a few recipes on strawberry. So don't be surprise if you see my upcoming recipes will be featuring a lot on strawberry menu.
This is one of it, strawberry-blueberry salad. A perfect ending to any meal. The berries which steep in a sugar-honey mixture are topped with a lush, air concoction of Italian mascarpone, cream, sugar and vanilla.
INGREDIENTS
  • 2 cups sliced strawberries
  • 1 cup blueberries
  • 2 bananas slice diagonally
  • 8 ounces mascarpone cheese 
  • 1/2 cup whipping cream
  • 2/3 cup sugar
  • 1 vanilla 
  • 2 tbsp lemon juice 
  • 2 tbsp honey
 PREPARATIONS
  1. Combine mascarpone, cream, and 2 tablespoons sugar;vanilla bean into mixture (reserve pod). Beat with a mixer on low speed until soft peaks form. Cover and chill.
  2. In a 4- to 6-quart pan over medium heat, frequently stir wine, lemon juice, remaining sugar-honey, and vanilla  until mixture is simmering, about 12 minutes. Remove from heat; stir in strawberries-blueberries and bananas. Let cool about 1 hour.
  3. Ladle strawberries and liquid into wineglasses or goblets (at least 8 oz.). Top with mascarpone cream.
__________________________________________________________________

Salam semua!!!, Satu yang menarik tinggal di Ipoh ini ialah, apabila tekak terasa nak makan strawberry kita selalunya naik ke atas, ke Cameron Highland. Perjalanan memakan masa 45 - 1 jam. Selalunya kita akan naik pada hujung minggu, kekadang tinggal semalaman, kekadang pulang balik hari aje. Seronok pergi malam Sabtu ialah kerana pasar malamnya disambung pula dengan pasar minggu disebelah pagi. Masa ni lah sedap memborong strawberry, sayuran segar dan bunga-bungaan. Puaslah. Kalau dibeli di supermarket adalah 20 biji sampai 6 - 8 ringgit. Ini kalau pandai borong RM20 makan tak habis, macam-macam menu strawberry boleh dibuat.

Dua tempat paling saya suka ialah ke ladang teh BOH, dengan cuaca yang sejuk, pemandangan yang hijau dan segar, hirup teh segar di sana memang syok habis. Menu di restuarantnya pun sedap-sedap. Memang santai habislah, kedua ialah sebuah kedai ala cafe menjual barang-barang cenderahati, coklat, sayuran, bunga-bungaan dan buah-buah segar. Cafe di sini intimewanya ialah semua menunya dari strawberry. Memang menarik dan juga menjadi sumber inspirasi untuk kita mereka menu kita. Gitulah kalau bosan dan ingin ketenangan saya dan anak-anak selalu naik ke puncak. Baru aje pergi Sabtu baru ni, kali ini tidak bermalam, kami anak beranak pergi balik hari. Biasalah memborong strawberry so jangan hairan kalau menu kali dan seterusnya banyak berkisar dari strawberry, yang sudah saya buat ialah, Strawberry-blueberry salad, Strawberry Roll-up Pancake, Strawberry Parfait, Strawberry Smoothie dan petang semalam Strawberry mini tartlets. Memang geram  dibuatnya. 

Resipi ini adalah cara mudah menyediakan sajian buahan sebagai pencuci mulut. Selain dari makan begitu aje, strawberry ini lebih enak kalau dimasukkan sedikit macapone cheese dan cream. Saya campurkan blueberry dan pisang untuk menceriakan warna . Resipi asal memerlukan Merlot dan wine, tetapi faham aje ya kita tidak boleh masukkan bahan itu tetapi dengan menggantikanya dengan lemon, sudah cukup enak.-SELAMAT MENCUBA.
__________________________________________________________________
Next Post - Breakfast Menu 
__________________________________________________________________

2 comments:

cik cek said...

Wah! bestnya dah terasa macam kat Cameron Highland dah ni....boleh makan fresh strawberry...kat sini kenala beli kat Jusco...simpan kejap dalam fridge...rupanya pun je dah lain....

Rabiatun Adawyah said...

yummy..yummyyy...

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...